Comisia Europeană a propus joi reguli pentru respectarea principiului ‘la muncă egală, salariu egal’ şi le-a recomandat celor 27 de state membre ale UE să introducă amenzi pentru a obliga companiile să renunţe la diferenţele de venituri între bărbaţi şi femei, relatează AFP.
„Pentru un salariu egal, este nevoie de transparenţă. Femeile trebuie să ştie dacă angajatorii lor le tratează echitabil. Atunci când nu se întâmplă asta, ele trebuie să se poată apăra şi să obţină ceea ce merită”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Propunerea este prezentată cu câteva zile înainte de Ziua Internaţională a Femeii. Statele membre şi Parlamentul European vor prelua iniţiativa, iar lucrurile se vor putea schimba, potrivit unui înalt funcţionar european.
„Egalitatea veniturilor este un drept din 1957 şi, cu toate acestea, astăzi, în UE, femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii, iar diferenţa de venituri între sexe se ridică în prezent la 14,1%”, a subliniat Comisia Europeană într-un document. Conform Bruxellesului, diferenţa între pensii este şi mai mare, de 30%.
Diferenţa „este şi mai mare dacă luăm în considerare doar sectorul privat”, afirmă funcţionarii europeni care au lucrat la acest proiect.
Comisia Europeană vrea să fie un model la acest capitol. Comisarii, directorii generali şi şefii de unităţi au aceleaşi salarii.
Însă paritatea este dificil de obţinut în instituţii, iar Ursula von der Leyen a fost nevoită să insiste în rândul statelor membre pentru ca ele să propună candidaţi la posturile de comisari astfel încât să îşi poată forma în final o echipă care numără 13 femei şi 14 bărbaţi. În posturile de conducere sunt încă puţine femei.
„Discriminarea salarială bazată pe sex este o problemă sistemică, însă dificil de dovedit. Datorită introducerii de reguli privind transparenţa veniturilor şi a unui mecanism care să permită aplicarea lor, angajatele vor avea la dispoziţie instrumentul necesar pentru a obţine informaţiile cerute privind potenţialele diferenţe salariale”, a explicat comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, care a prezentat această propunere alături de vicepreşedinta CE pentru valori, Vera Jourova.
„Pentru cei care ar refuza să schimbe practicile discriminatorii, consolidăm încrederea angajatelor să acţioneze, inclusiv prin a cere o indemnizaţie în instanţă”, a subliniat Jourova.
Proiectul Comisiei preconizează ca statele membre să impună sancţiuni specifice şi amenzi pentru încălcări ale regulii privind egalitatea de venit.
Citeste si: Criza provocată de pandemie afectează salariile femeilor