CE renunţă la planul de a transfera supravegherea Libor de la Londra la Paris

CE pregăteşte reglementări mai dure privind indicii de dobândă pe interbancar, majoritatea urmând să fie supravegheaţi de autorităţi naţionale, însă executivul UE a renunţat la planul de a transfera responsabilitatea pentru indicii importanţi, precum Libor, către o autoritate cu sediul la Paris.
Economica.net - mie, 18 sept. 2013, 07:18
CE renunţă la planul de a transfera supravegherea Libor de la Londra la Paris

Comisia Europeană (CE) va propune în scurt timp un proiect de directivă privind reglementarea indicilor de dobândă de pe piaţa interbancară, precum Libor şi Euribor, care influenţează şi dobânzile la creditele populaţiei şi ale companiilor.

Proiectul nu mai presupune însă şi transferul atribuţiilor de supraveghere şi reglementare a indicilor de importanţă critică la Autoritatea Europeană a Valorilor Mobiliare şi Pieţelor, instituţie cu sediul la Paris.

În luna iunie CE propunea ca instituţia de la Paris să preia autoritatea asupra indicelui Libor, măsură care ar fi diminuat influenţa Londrei pe pieţele financiare. În prezent, Libor este supravegheat de către agenţia britanică de reglementare a pieţelor financiare FCA.

Majoritatea indicilor de dobândă ar urma să treacă în răspunderea autorităţilor naţionale de supraveghere, potrivit noului plan al CE, citat de Wall Street Journal.

Astfel, autorităţile naţionale vor putea efectua solicita informaţii de la furnizorii indicilor, vor putea efectua inspecţii la birourile acestora şi impune amenzi acolo unde este cazul, pentru a evita conflictele de interese şi a se asigura că datele sunt prelucrate în mod riguros.

Deşi a renunţat la supravegherea centralizată a indicilor importanţi, CE vrea ca aceştia să fie reglementaţi de către un „colegiu” de autorităţi naţionale de supraveghere, coordonat de agenţia de la Paris, care va putea interveni ca mediator.

Oficiali şi diplomaţi UE au cerut în repetate rânduri ca Euribor şi alţi indici importanţi să fie supravegheaţi de instituţii europene supranaţionale, considerând că reglementarea de către autorităţi naţionale poate conduce la fragmentarea pieţei unice şi la reguli diferenţiate de la un stat la altul.

Însă în urma opoziţiei vehemente a Marii Britanii, Comisia a renunţat la varianta din iunie a proiectului, notează WSJ.

Agenţia britanică FCA a preluat recent prerogativele de supraveghere a Libor, în urma unui scandal internaţional privind manipularea celor mai importanţi indici de dobândă de pe piaţa interbancară.

Autorităţile americane şi britanice au dispus amenzi în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari împotriva băncilor UBS, Barclays şi Royal Bank of Scotland, acuzate de manipularea indicelui Libor.

Investigaţia continuă la nivel global, fiind vizate numeroase bănci mari, dar şi indici importanţi precum Euribor şi Tibor, de referinţă în zona euro şi la Tokyo.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...