CE: Restricţiile financiare – ‘necesare’. Libertatea de mişcare a capitalurilor trebuie restabilită

Restricţiile financiare impuse de autorităţile cipriote sunt 'necesare în circumstanţele actuale' dar 'libertatea de mişcare a capitalurilor trebuie restabilită cât mai curând posibil', apreciază Comisia Europeană într-un comunicat dat publicităţii joi.
Economica.net - joi, 28 mart. 2013, 10:44
CE: Restricţiile financiare - 'necesare'. Libertatea de mişcare a capitalurilor trebuie restabilită

‘Comisia va supraveghea strâns împreună cu autorităţile cipriote, celelalte state membre, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) aplicarea măsurilor de restricţie a mişcării capitalurilor impuse’ în Cipru, se precizează în textul citat. ‘Aceste măsuri restrictive vor rămâne în vigoare 7 zile. CE va monitoriza în continuare situaţia pentru a determina dacă este necesar să se extindă valabilitatea măsurilor sau revizuirea lor’, adaugă executivul comunitar.

CE reaminteşte că, în conformitate cu tratatele europene, statele membre nu pot impune restricţii mişcărilor de capitaluri decât ‘în anumite circumstanţe şi în condiţii stricte, din motive de politică şi de securitate publică’. De asemenea, astfel de măsuri pot fi introduse ‘din motive care ţin de interesul public general’.

Astfel de restricţii pot include zile de închidere a băncilor, limitarea retragerilor, îngheţarea bunurilor, interzicerea lichidării depozitelor la termen, interdicţia unor ordine de plată, restricţionarea în utilizarea cardurilor de credit, de debit şi preplătite sau a altor operaţiune bancare, notează CE.

Situaţia din Cipru răspunde la aceste criterii, dar ‘chiar dacă măsurile restrictive impuse se dovedesc a fi necesare în circumstanţele actuale, libertatea mişcărilor capitalurilor trebuie să fie restabilită cât mai curând posibil în interesul economiei cipriote şi a pieţei interne a UE’, conchide executivul comunitar în comunicatul citat.

Redeschiderea băncilor cipriote, după o perioadă de 12 zile în care acestea au fost închise pentru a împiedica retragerile de capitaluri din statul insular care beneficiază de un plan de asistenţă financiară, este însoţită de restricţii inedite în zona euro, menite să limiteze efectele unei eventuale panici bancare.

Plăţile şi viramentele în străinătate sunt limitate la 5.000 de euro pe lună de persoană, iar persoanele care pleacă din Cipru nu pot avea asupra lor mai mult de 1.000 de euro, conform unui decret ministerial.

Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin, 25 de ani de putere absolută în Rusia – analiză EFE
Vladimir Putin, 25 de ani de putere absolută în Rusia – analiză EFE
Preşedintele rus Vladimir Putin sărbătoreşte 25 de ani de putere absolută pe 31 decembrie, un sfert de secol în care şi-a eliminat toţi duşmanii, a declarat mai multe războaie, a anexat......
Patronii din HoReCa: „Jumătate se vor închide! Reducerea pragului de taxare pentru microîntreprinderi şi creșterea impozitului pe dividende sunt ilegale şi vor afecta grav toată economia”
Patronii din HoReCa: „Jumătate se vor închide! Reducerea pragului de taxare pentru microîntreprinderi şi creșterea ...
Reducerea pragului de taxare pentru microîntreprinderi la 250.000 euro din 2025 şi la 100.000 euro din 2026, precum şi ...
Patru costuri suplimentare care îi vor afecta masiv pe șoferi în 2025. Mai merită să ai mașină în România?
Patru costuri suplimentare care îi vor afecta masiv pe șoferi în 2025. Mai merită să ai mașină în România?
Posesorii de automobile din România se vor confrunta, de la începutul anului, cu cel puțin patru tipuri de cheltuieli ...
Ce spun investitorii străini despre „Ordonanţa trenuleţ”
Ce spun investitorii străini despre „Ordonanţa trenuleţ”
Ordonanţa adoptată luni în Guvern, care include şi introducerea de noi taxe şi creşteri de impozite, nu a asigurat ...