‘Comisia va supraveghea strâns împreună cu autorităţile cipriote, celelalte state membre, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) aplicarea măsurilor de restricţie a mişcării capitalurilor impuse’ în Cipru, se precizează în textul citat. ‘Aceste măsuri restrictive vor rămâne în vigoare 7 zile. CE va monitoriza în continuare situaţia pentru a determina dacă este necesar să se extindă valabilitatea măsurilor sau revizuirea lor’, adaugă executivul comunitar.
CE reaminteşte că, în conformitate cu tratatele europene, statele membre nu pot impune restricţii mişcărilor de capitaluri decât ‘în anumite circumstanţe şi în condiţii stricte, din motive de politică şi de securitate publică’. De asemenea, astfel de măsuri pot fi introduse ‘din motive care ţin de interesul public general’.
Astfel de restricţii pot include zile de închidere a băncilor, limitarea retragerilor, îngheţarea bunurilor, interzicerea lichidării depozitelor la termen, interdicţia unor ordine de plată, restricţionarea în utilizarea cardurilor de credit, de debit şi preplătite sau a altor operaţiune bancare, notează CE.
Situaţia din Cipru răspunde la aceste criterii, dar ‘chiar dacă măsurile restrictive impuse se dovedesc a fi necesare în circumstanţele actuale, libertatea mişcărilor capitalurilor trebuie să fie restabilită cât mai curând posibil în interesul economiei cipriote şi a pieţei interne a UE’, conchide executivul comunitar în comunicatul citat.
Redeschiderea băncilor cipriote, după o perioadă de 12 zile în care acestea au fost închise pentru a împiedica retragerile de capitaluri din statul insular care beneficiază de un plan de asistenţă financiară, este însoţită de restricţii inedite în zona euro, menite să limiteze efectele unei eventuale panici bancare.
Plăţile şi viramentele în străinătate sunt limitate la 5.000 de euro pe lună de persoană, iar persoanele care pleacă din Cipru nu pot avea asupra lor mai mult de 1.000 de euro, conform unui decret ministerial.