Ce au ajuns să facă angajaţii de la Nokia

Plecarea Nokia din România a lăsat în urmă 1900 de disponibilizaţi. Cei mai mulţi dintre şomerii de la Nokia au intrat într-un proiect de reconversie profesională, finanţat din bani europeni, de sub cupola Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă Cluj. Citeşte într-un material ECONOMICA.NET ce s-a întâmplat cu oamenii disponibilizaţi de la Jucu.
Alina Stanciu - mie, 26 sept. 2012, 21:02
Ce au ajuns să facă angajaţii de la Nokia

În urmă cu un an, finlandezii de la Nokia anunţau plecarea din România, după doar patru ani de la debutul celei mai mari investiţii greenfield din ţara noastră. Au rămas în urmă halele goale de la Tetrarom III, spaţiu care nu şi-a găsit în totalitate nici până acum proprietari şi 1.809 şomeri, foşti angajaţi ai societăţii, alături de alţi 94 care au lucrat la Eurest SRL, un subcontractor al Nokia. Ce s-a întâmplat cu ei?

Imediat ce actele de concediere colectivă au fost semnate, de soarta celor 1900 de şomeri a început să se preocupe Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj (AJOFM Cluj). Instituţia a accesat de la Comisia Europeană 4,93 milioane de euro, bani nerambursabili, pentru demararea unui proiect unic în România: „Centrul de Tranziţie de la JOB la Smart JOB” destinat foştilor lucrători disponibilizaţi de către Nokia. Banii au fost contractaţi prin Fondul european de ajustare la globalizare (FEG).

 

Până acum, 1.496 (82,6%) dintre foştii angajaţi Nokia şi 54 de foşti salariaţi ai Eurest (57%) au beneficiat de acest proiect în diverse feluri, însă numai 128 dintre ei şi-au găsit de lucru ca urmare a parcurgerii activităţilor din proiect. Altfel spus, potrivit datelor remise ECONOMICA.NET de către AJOFM Cluj, doar 7 foşti salariaţi ai Nokia din 100 au în acest moment un loc de muncă. Din banii europeni s-au cheltuit 2,27 milioane de lei (528.000 de euro).

De ce au beneficiat şomerii Nokia

Potrivit AJOFM, foştii salariaţi Nokia au putut profita, prin Centrul de Tranziţie, de mai multe servicii, astfel că 1.550 de persoane au beneficiat de măsuri de preconcediere (informare privind prevederile legale, plasare pe locurile de muncă vacante, instruire pentru găsirea unui alt loc de muncă, reorientare profesională, consiliere), de înregisrare, de informare şi consiliere.

Mai mult, prin programul finanţat din bani europeni, patru persoane au primit sau urmează să primească alocaţii de mobilitate în valoare de aproximativ 2.500 de lei pentru fiecare. Aceşti bani se acordă celor care, prin resurse proprii, au reuşit dezvoltarea unor afaceri pe cont propriu sau au reuşit să se angajeze la distanţă mai mare de 50 de km de domiciliul stabil.

De asemenea, pentru a se putea deplasa la activităţile de informare şi consiliere sau la cursurile de formare profesională 276 de foşti angajaţi Nokia au primit alocaţii de transport în valoare de 430 de lei. Numărul solicitărilor a fost însă de 378, iar conform cererii de contribuţie financiară din partea României se pot acorda 1.000 astfel de alocaţii.

Pentru a fi prezentabili la interviurile de angajare, Comisia Europeană a aprobat sume şi pentru aşa-numitele alocaţii de interviu, bani cu care şomerii Nokia să îşi cumpere o ţinută adecvată. 115 persoane au primit câte 430 de lei ca să arate decent la interviurile de angajare, din 130 câţi au solicitat aceşti banii. AJOFM Cluj a solicitat bani pentru 800 de astfel de alocaţii.

În ce profesii s-au format foştii angajaţi Nokia

UE poate finanţa prin Centrul de tranziţie şi 900 de cursuri de formare profesională, în valoare de 3.440 de lei pentru fiecare participant. La aceste cursuri au participat 224 de persoane, dintre care majoritatea au decis să se specializeze ca infirmieri (61 de persoane). De asemenea, 51 dintre cei care lucrau în fabrica Nokia de la Jucu au făcut cursuri de agent securitate, 22 s-au înscris la cursul agent de pază şi ordine, 13 s-au înscris la cursul de lucrător în tâmplărie şi 6 dintre disponibilizaţii de la Nokia au urmat cursurile de lucrători comerciali.

De la disponibilizat Nokia la patron

Există şi şomeri Nokia care au preferat să îşi câştige existenţa pe cont propriu şi în acest sens au solicitat consultanţă pentru începerea unei activităţi independente sau a unui business. În această situaţie sunt 94 de persoane. „Facem menţiunea că această activitate, la fel ca şi celelalte, derivă din finalizarea etapei a doua de informare şi consiliere şi că, in paralel, beneficiarii Cererii de Contribuţie Financiară din partea României realizează dezvoltare de kituri necesare demarării în bune condiţii de eficienţă şi fiabilitate a unei afaceri”, ne-au declarat reprezentanţii AJOFM Cluj.

Ce se întâmplă cu Delonghi

După plecarea Nokia, venirea producătorului italian Delonghi pe locul fostei fabrici de telefoane mobile a creat speranţa că mulţi dintre cei nevoiţi să plece de la Nokia îşi vor găsi un loc de muncă în unitatea producătorului de electrocasnice. Până acum însă, doar trei şomeri Nokia sunt pe statul de plată al Delonghi.

„În acest moment, firma DeLonghi lucrează la dezvoltarea infrastructurii de producţie, motiv pentru care, din informaţiile noastre, aceştia nu au realizat decât încadrarea în muncă a unui numar redus de personal, reprezentând staful tehnic, din cadrul căruia 3 persoane sunt foşti salariaţi ai SC Nokia Romania SRL. Menţionam faptul că DeLonghi va realiza recrutări din cadrul lucrătorilor beneficiari ai activităţilor proiectului, astfel, Centrul de Tranziţie de la JOB la SmartJOB realizează pregătirea acestora în vederea participării la selecţiile de personal pe care angajatorul intenţionează să le organizeze în viitor”, ne-au declarat reprezentanţii AJOFM Cluj.

Potrivit declaraţiilor anterioare ale lui Găvrea, preşedintele Tetrarom, DeLonghi este în faza de tehnologizare a fabricii de la Jucu, începerea producţiei urmând să aibă loc la finalul acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Alexandru Rafila: Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii. În spatele acestor investiţii sunt oamenii, pe care am început deja să-i pregătim
Alexandru Rafila: Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii. În spatele acestor investiţii sunt oamenii, ...
Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii, ci şi pregătirea personalului medical, tehnic şi auxiliar, a atras atenţia, marţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila,......
Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA
Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA
Piețele cripto au înregistrat o scădere în urma publicării vineri a unor date privind locurile de muncă mai slabe decât ...
Black Friday continuă la UniCredit: 3 zile de super dobânzi de la 5,99%, pe an, la Creditul de Realizări Personale oferit de UniCredit Consumer Financing
Black Friday continuă la UniCredit: 3 zile de super dobânzi de la 5,99%, pe an, la Creditul de Realizări Personale oferit ...
În perioada 6 – 8 noiembrie 2024, UniCredit Consumer Financing vine cu o ofertă de dobânda redusă pentru clienții ...
PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima iniţial
PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima iniţial
Costul economic al schimbărilor climatice ar putea fi mai sever decât se prognoza iniţial, pe măsură ce noile date schimbă ...