Ce s-ar întâmpla dacă Alro s-ar închide?

Economica.net
02 08. 2012
alro_657879_31536900_54284000

În cazul în care Alro opreşte producţia, efectul negativ, direct şi indirect, resimţit de economia României va fi de 0,85% din PIB, potrivit unui raport al PriceWaterhouseCoopers, obţinut de ECONOMICA.NET.

Efectele directe

Alro este un exportator net, iar în cazul sistării activităţii, exporturile vor fi oprite. În 2011, exporturile producătorului de aluminiu s-au ridicat la 1,6 miliarde de lei (mai mult de 70% din cifra de afaceri), iar importurile făcute de companie au fost de 250 de milioane de lei. Aşadar, exporturile nete ale Alro s-au ridicat la 1,35 miliarde. În plus, Vimetco Trading, casa de comerţ din grupul care controlează Alro, a exportat şi ea în valoare de 180 de milioane de lei, în 2011.

Cu 1,78 miliarde de lei, Alro asigură aşadar 1% din exporturile ţării. Ca atare, o oprire a exporturilor Alro ar creşte şi mai mult deficitul comercial al României, cu circa 5,1%. În 2011, PIB-ul României a fost de 578,55 miliarde de lei (preţuri curente), iar deficitul balanţei comerciale a avut o contribuţie negativă de 29,78 miliarde de lei. Dacă Alro opreşte producţia, deficitul va creşte la 31,31 miliarde de lei, şi, pe cale de consecinţă, PIB-ul ţării va scădea la 577 de miliarde, o scădere de 0,3%.

Efectele indirecte

Impactul indirect al unei potenţiale opriri va fi resimţit de clienţii şi furnizorii din ţară ai companiei: pe de o parte livrările de aluminiu către firmele din ţară vor fi oprite, ceea ce le va afecta şi lor activitatea, iar furnizorii Alro vor înregistra şi ei scăderi, dat fiind că nu vor mai avea cui să-şi vândă produsele. Potrivit unor calcule ale PriceWaterhouseCoopers care iau în considerare multiplicatorii din industrie, o oprire a activităţii Altro va genera, atât pentru clienţi, cât şi pentru furnizori, o pierdere echivalentă cu 0,56% din PIB, la nivelul unui an (a fost luat ca referinţă anul 2011).

Ca atare, efectele totale a încetării activităţii Alro s-ar traduce într-o pierdere de 0,86% din PIB, pe an.

Alro Slatina este cel mai mare consumator de electricitate din România, primind energie de la Hidroelectrica, în baza unui contract pe termen lung care ia în calcul cotaţiile internaţionale ale aluminiului. Hidroelectrica a sistat contractele bilaterale de furnizare de electricitate către traderii privaţi, după ce negocierile referitoare la creşterea preţurilor şi/sau diminuarea cantităţilor contractate au eşuat.

Reprezentanţii Hidroelectrica negociază acum şi preţurile din contractul cu Alro, dar producătorul de aluminiu se află în cu totul altă situaţie: foloseşte pentru producţia proprie întreaga cantitate de electricitate contractată, nu o revinde, aşa cum procedează traderii. Consumul Alro este echivalent cu 15% din tot consumul naţional de electricitate.