Ce salarii de top au angajaţii ROMATSA, instituţia vinovată de eşecul operaţiunii de salvare din Apuseni
Potrivit datelor din bugetul pe 2013 al ROMATSA, cheltuielile de personal ale regiei au fost, anul trecut, de aproape 489 de milioane de lei, dintre care cheltuielile cu salariile au reprezentat 329 de milioane. Insituţia a avut, în 2013, un număr mediu de 1.522 de persoane, ceea ce înseamnă că fiecare angajat a primit, în medie 18.000 de lei pe lună, în 2013, adică 4.000 de euro. Nu am luat în calcul sumele aferente contractelor de mandat.
Salariile de la ROMATSA au intrat în atenţie presei în mai multe rânduri, iar justificarea salariilor mari constă în răspunderea pe care o au angajaţii, după cum au spus oficialii. Mulţi dintre salariaţii ROMATSA sunt controlori de zbor, iar aceştia se ocupă cu monitorizarea traseului tuturor aeronavelor care trec prin spatial aerian românesc.
În plus, salariile nu sunt plătite din bani de la buget, ci din taxele pentru coridoarele de zbor, plătite de companiile aeriene.
ROMATSA ar fi unul dintre principalii vinovaţi ai întârzierii cu care salvatorii au ajuns la victimele accidentului aviatic din 20 ianuarie din Munţii Apuseni, soldat cu doi morţi. Iată ce scrie în raportul preliminar al Guvernului pe marginea accidentului:
„ROMATSA Bucureşti NU a manifestat un rol activ în conformitate cu competențele prevăzute de lege, NU a luat măsurile necesare în vederea stabilirii zonei de căutare a aeronavei dispărute şi NU a declanşat operaţiunile de căutare, conform Regulamentului aprobat prin HG 471/2008.
În materialul transmis a apreciat că: În cazul acestui tip de incident, în care prin sistemul 112, o persoană de la bordul aeronavei aterizate forţat a comunicat o poziţie a locului incidentului, nu se mai procedează la o planificare a căutării, iar ISU alertate declanşează operaţiunile de deplasare a forţelor şi mijloacelor către locul incidentului în vederea salvării.
De asemenea, ROMATSA nu a solicitat, potrivit competențelor, sprijinul Centrului de Operații Aeriene din cadrul Ministerului Apărării Naţionale în vederea furnizării unor date şi informaţii relevante identificării coordonatelor de localizare a epavei aeronavei”.
Astăzi premierul Victor Ponta a cerut demisia lui Aleodor Frâncu, directorul general al ROMATSA şi lui Bogdan Donciu, directorul general operaţiuni.