Ce şanse au leul, aurul şi acţiunile la bursă în săptămâna alegerilor greceşti

Leul vizează ţinta de depreciere de 4,57 pentru un euro, până la sfârşitul anului, potrivit rapoartelor analiştilor primite de ECONOMICA.NET. Mai întâi, însă, va trage ponoasele acestei săptămâni, care se anunţă cea mai fierbinte  din istoria financiară a Europei. Votul de duminică al grecilor ar putea zdruncina Uniunea Europeană. Spania adaugă un „bonus“ de risc. Cel mai mult au de suferit economiile cel mai rău văzute pe pieţele financiare.
Adrian N. Ionescu - lun, 11 iun. 2012, 05:57
Ce şanse au leul, aurul şi acţiunile la bursă în săptămâna alegerilor greceşti

Leul îşi va continua deprecierea în aşteptarea alegerilor din Grecia, care ar putea fi scoasă  din Zona Euro, dacă alegători dau câştig de cauză comuniştilor.

Intrarea oficială a Spaniei în clubul candidatelor la faliment este un „bonus“ de risc, adăugat la agravarea percepţiei investitorilor faţă de economiile mici, cu atât mai mare cu cât acestea au legături mai strânse cu Grecia şi Spania.

Ţinta de depreciere de la 4,465 lei/euro a fost validată şi este posibil să mai întârziem aici o vreme  (cu prognoza, n.r.)“, scrie Dan Rusu, în raportul său săptămânal de analiză tehnică a cotaţiilor probabile de pe pieţele financiare, trimis la ECONOMICA.NET. Dan Rusu este  şeful analiştilor societăţii de brokeraj BT Securities.

Desigur, „leul rămâne, în viziunea noastră, defavorizat faţă de valutele forte“, oricare ar fi jocurile dintre acestea.

Astfel, „obiectivele majore ( ale tendinţei de depreciere, n.r.) de la 4,53 – 4,57 lei / euro rămân valabile“.

„La acestea ar putea ajunge cursul leu / euro până  la finalul anului. Ne ţinem de acest scenariu atâta vreme cât noul prag de siguranţă (suportul pentru depreciere, n.r.) de la  4,38 este intact“, mai adaugă Dan Rusu, în raportul său. (Explicaţii la termenii tehnici în capitolul  „DIDACTICE“)

Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut puţin, până  la 4,4610 lei/euro, pentru că banca centrală a vândut euro, pentru a evita atingerea unui nou maxim istoric.

Nivelul maxim istoric al cursului de referinţă leu/euro a fost atins pe 24 mai, de 4,4662 lei/euro.

 

Aurul

Preţurile metalului preţios au revenit la tendinţa principală de scădere, după ce perspectivele unei noi inundaţii cu dolari s-au estompat. Repornirea „tiparniţei de dolari“ ar fi sporit lichidităţile  diponibile pentru speculaţiile cu aur.

După ce a testat pragul de rezistenţă la creştere de la 1.625 de dolari /uncie (o uncie de aur are 31,1035 g), cotaţiile aurului s-au întors sub 1.600 de dolari.

Tendinţa rămâne descendentă,  fără o străpungere a rezistenţei de la 1.625, potrivit analiştilor de la SSIF Broker Cluj Napoca. (Explicaţii la termenii tehnici în capitolul  „DIDACTICE“).

 La Banca Naţională a României, gramul de aur a fost cotat, vineri, la 181,3373 lei/gram,  nu cu foarte mult faţă de prima cotaţie a săptămânii (180,8017 lei/gram), dacă ne gândim la maximul săptămânii, de 187,3679 lei / gram.

 

Bursele

BET Fi, cel mai nervos indice de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), are şanse „să se ţină peste 18.800 de puncte“, potrivit lui Dan Rusu de la BT Securities.

„Ne aşteptăm ca o creştere dincolo de 20.500 de puncte să confirme ipoteza unor reveniri  semnificative în a doua jumătate a anului“, adaugă analistul de la BT Securities.

BET Fi este indicele societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea, apitolul  „DIDACTICE“).

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

De aceea, BET Fi are reputaţia că anticipează evoluţia pieţei.

Reperele tehnice  privind evoluţia viitoare probabilă a celor mai importanţi indici bursieri ai lumii, ca şi principalelor acţiuni de la BVB, în rapoartele ataşate ale societăţilor de brokeraj BT Securities, respectiv SSIF Cluj Napoca.

 

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la prețul de 100.000 mai devreme decât se așteptau investitorii și......
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...