Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna accizelor

Aurul a depăşit pentru prima dată pragul de 200 de lei la BNR. Moneda europeană ar putea întâmpina o rezistenţă ceva mai mare  în atacul său asupra zonei 4,52 - 4,54 lei / euro, după cum prevăd analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET. Săptămâna începe sub semnul cursului cu care se vor calcula accizele anul viitor.  Jucătorii de pe marile burse şi de la Bucureşti vor specula orice veste despre Spania şi despre capacitatea Mecanismului de salvare a euro.
Adrian N. Ionescu - lun, 01 oct. 2012, 06:15
Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna accizelor

Media calculată de Banca Naţională a României a urcat, vineri, la 4,5331 lei / euro, maximul ultimelor 7 săptămâni, ca urmare a cererii mari de valută pentru importuri.

Astfel, deprecierea monedei româneşti întâmpină rezistenţa din apropierea pragului de la 4,54 lei, aşa cum prevedea Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities, în penultimul său raport. (v. cap. DIDACTICE, pentru explicaţii).

„Aşteptările ne-au fost deocamdată confirmate, raportul leul / euro reluându-şi creşterea din zona 4,48 -4,43“, scrie Dan Rusu, în raportul trimis de vineri seara la redacţia ECONOMICA.NET.

Intervenţia BNR s-a lăsat aşteptată în zadar vineri, dar şi luni este o zi potrivită pentru aşa ceva, dacă strategilor din Lipsani le pasă suficient de mult la ce curs se vor calcula accizele pentru anul viitor. Luni este ziua de referinţă.

Şi fără acest punct de referinţă, scenariul BT Securities, „cu un ultim val de depreciere a leului, până la 4,7 lei / euro, va fi verificat în şedinţele următoare la zona de rezistenţă  4,52 – 4,54 lei / euro“, adaugă Dan Rusu.

 Pe partea de apreciere a leului, orice vitejie a monedei naţionale nu poate ajunge prea departe de 4,48 şi în niciun caz dincolo de 4,43 lei/ euro.

 

Euro – dolar

Pieţele externe speculau, vineri, aşteptările privind rezultatele testului de stress aplicat băncilor spaniole şi ideile referitoare la punerea la încercare a angajamentului Băncii Centrale Europene de a cumpăra „nelimitat“ obligaţiuni ale guvernelor în suferinţă.

Euro creştea vineri până la 1,2934 dolari, dar analistul de la BT Securities vede o rezistenţă la 1,294 dolari. După ce şi această rezistenţă va fi învinsă, „în ultimele luni ale lui 2012 ar urma încă un val de întărire a monedei unice, aceasta putând câştiga teren până la 1,34 dolari / euro“, potrivit lui Dan Rusu.

Eventualele corecţii ar trebui „să se rezume la 1,277, sau cel mult 1,265“.

 

Aurul

Metalul preţios a mai câştigat 43 de dolari în două săptămâni şi se apropie tot mai ameninţător de  rezistenţa la creştere de la 1.800 de dolari / uncie, nivelul maximelor din noiembrie, potrivit analiştilor de la SSIF Broker Cluj Napoca.

Aurul se scumpeşte pentru că au fost confirmate speculaţiile că băncile centrale ale lumii vor reîncepe să tipărească bani, într-o nouă campanie de infuzie de lichidităţi.

Vineri după amiază, aurul costa pe marile pieţe peste 1.776 dolari / uncie. O uncie de aur are 31,1034 grame.

La BNR, gramul de aur a ajuns la 200,3454 lei.

 

Bursele

Febra spaniolă pare să nu înspăimânte  mai mult de cât se cuvine pe jucătorii marilor burse  şi nici  pe cei de la Bursa de  Valori Bucureşti (BVB).

Cel puţin nu spaimă arată cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP).

Vineri, BET Fi a fost singurul indice care a crescut la BVB în pofida tendinţei decendente pan- europene (dacă nu punem la socoteală indicele energetic, BET NG).

Suportul de la 23.000 de puncte a funcţionat ireproşabil în săptămâna care abia a trecut.

Analistul de la BT Securities savurează succesul:

Nu numai că targeturile noastre pentru BET-FI (enunţate încă de la începutul lui august) au fost confirmate, dar piaţa a şi întâmpinat rezistenţe tari aici (la 24.000 – 24.300 de puncte, n.r.). S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scrie Dan Rusu în raportul său.

Cât priveşte evoluţia pe final de an, să „rămânem optimişti“, împreună cu analistul clujean: „suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Până la darurile de Crăciun, însă, ECONOMICA.NET vă invită să consultaţi şi celelalte detalii privind perspectivele celor mai mari burse ale lumii, ale aurului ca şi a celor mai importante companii de la BVB atât în raportul BT Securities cât şi în raportul analiştilor de la SSIF Broker Cluj Napoca.

 

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...