Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna alegerii preşedintelui american

Aprecierea leului din ultimele săptămâni este pusă pe seama intervenţiei Băncii Naţionale. Aurul a obţinut suport şi s-ar putea opri din cădere deasupra pragului de 1.675 dolari / uncie. Bursele au început săptămâna în scădere, aşa cum se cuvine când se aşteaptă alegerile prezidenţiale în SUA.
Adrian N. Ionescu - lun, 05 nov. 2012, 14:58
Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna alegerii preşedintelui american

Moneda naţională încă se mai apreciază, cu ajutorul băncii centrale – potrivit dealerilor, ajungând la 4,5209 lei / euro, aproape de minimul din 1 octombrie (4,5178 lei/euro).

Zona de la 4,52 – 4,54 lei / euro a fost, rând pe rând, în ultimele săptămâni, fie o rezistenţă împotriva deprecierii, fie suport pentru aceasta. Dacă leul nu trece sub pragul de la 4,52, este firesc să ne aşteptăm la un nou raliu sper 4,7 lei / euro, aşa cum estima mai demult un raport al BT Securities.

 

Aurul

Realegerea lui Obama ar însemna o reconfirmare neoficială a politicii şefului băncii centrale americane (Fedreal Reserve) de „tipărire“ de dolari. Mitt Romney a criticat adeseori această politică.

Aşteptările privind continuarea politicii Federal Reserve se traduc prin mai multe lichidităţi în sistem inclusiv pentru achiziţia metalului preţios.

Prin urmare nu este de mirare că preţul aurului s-a oprit din scădere pe suportul pentru scumpire de la 1.675 dolari / uncie (O uncie de aur are 31,1034 grame. Explicaţia termenilor tehnici: în capitolul DIDACTICE).

Aici este „un suport important“, care respectă proporţiile psihologice de retragere, inspirate din teroria şirurilor Fibonacci, spun analiştii de la SSIF Broker Cluj Napoca.

 

Bursele

De obicei, înainte de alegeri, jucătorii la bursă sunt sceptici şi vând, măcar demonstrativ. Totuşi, „indicele financiar (BET Fi de la Bursa de Valori Bucureşti, n.r.) se pregăteşte să atace rezistenţa de la 25.000 de puncte“, scrie Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în raportul său de azi.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru că face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP), unele dintre puţinele titluri de la BVB căutate de străini.

„Suntem foarte interesaţi de acest nivel. Considerăm că e pragul la care se va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Nu excludem reacţii negative acolo. Însă odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, se spune în raportul BT Securities.

ECONOMICA.NET vă invită să consultaţi şi celelalte detalii privind perspectivele celor mai mari burse ale lumii, ca şi a celor mai importante companii de la acestea şi de la BVB atât în raportul BT Securities cât şi în raportul analiştilor de la SSIF Broker Cluj Napoca.

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...