Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna incendiilor
Leul a atins un nou maxim istoric de depreciere, chiar la începutul redactării acestei sinteze: faţă de euro la 4,6 lei, iar faţă de dolarul la 3,8 lei, după mediile BNR.
Leul, euro, francul elveţian
Căderea liberă a leului a întrecut toate analizele disponibile.
În cazul leului analiza tehnică pare inutilă, căci nu mai există şi nici o rezistenţă tehnică în care să se poată opri deprecierea.
În cazul euro mai există şansa ca pragul de 1,2 dolari / euro să suporte bine atacul speculatorilor care vor euro şi mai jos faţă de dolar.
„Avem nevoie de o stabilizare la suportul de la 1,212 dolari/euro, urmată de o revenire peste 1,22 , pentru a confirma scenariul optimist pentru moneda europeană“, scrie Dan Rusu, şeful analiştilor de la firma de brokeraj BT Securities, în ultimul său raport. (v. Cap. DIDACTICE, pentru termeni tehnici)
Analistul speră încă să se valideze suportul (pentru aprecierea euro) , caz în care moneda europeană euro poate recupera până la 1,232 dolari /euro.
Nu sunt veşti bune nici pentru debitorii în franci elveţieni (CHF). Piaţa a forţat spre ţinta extremă de 3,85 lei/ CHF şi poate ajunge la 3,94, potrivit analistului de la BT Securities. Acesta ar fi punctul de bifurcaţie în care analistul mizează pe o întoarcere în favoarea leului din zona 3,85 – 3,94 lei/CHF.
Aurul
Dacă euro a ajuns deja la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar, acesta s-a scumpit, ceea ce înseamnă că piaţa aurului, care cotează în moneda americană, s-a ajustat prin ieftinirea metalului perţios.
„Marele pericol pentru aur este un dolar mai puternic, din acuza corelaţiei pe termen lung între acestea dou“, explică un analist de la Commerzbank, pentru Reuters.
Bursele
În ciuda pesimismului european pricinuit de deteriorarea condiţiilor de împrumut ale Spaniei, indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) rămân în perajma suporturilor. Acestea tocmai începuseră să promită creşterea, când noul val de pesimism a lovit pieţele.
Astfel că piaţa nu contrazice cel mai recent raport al lui Dan Rusu, care era optimist la sfârşitul săptămânii trecute.
„Nutrim aşteptări mari în al doilea semestru al anului. Desi şansele ca piaţa să bată maximele din martie în acest an au scăzut considerabil (rămâne ca obiectiv pe anul viitor), ne aşteptăm ca indicele BET-FI să forţeze măcar până la 24.000 de puncte în lunile urmatoare“, crede analistul de la BT Securities.
Tot acest scenariu depinde însă de pragul 20.500 de puncte şi „de capacitatea pieţei de a se ţine deasupra acestui prag“.
Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.
De aceea, BET Fi are reputaţia că anticipează evoluţia pieţei.
Mai multe repere tehnice despre marile pieţe ale lumii pot fi găsite în raportul BT Securities, iar despre cele mai tranzacţionate acţiuni de la BVB în raportul SSIF Broker, ataşate la acest articol.
„DIDACTICELE“
Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.
Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).
FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.
De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.
SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră, fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.
REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.
MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.
LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.
Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.
Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.
VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.
Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.
AVERTISMENT
Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.