Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă după alegerile franceze

Speculatorii leului țintesc la un curs de 4,465 pentru un euro, cu un apetit agresiv pentru 4,53 – 4,57 lei / euro, potrivit analiștilor. Leul nu scapă de asediu, după ce rezultatele alegerilor din Franța și Grecia au deteriorat perspectivele piețelor financiare europene. Cumpărătorii de aur s-ar putea trezi din relativa apatie, din aceleași cauze. Bursa din București este mai puțin nervoasă decât restul Europei, dar deloc ferită de intemperii.
Adrian N. Ionescu - lun, 07 mai 2012, 10:42
Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă după alegerile franceze

Ținta de 4,465 de lei /euro, identificată lunea trecută, a fost aproape atinsă ulterior, ceea ce îi face pe analiștii casei de brokeraj BT Securities să mizeze pe continuarea deprecierii monedei naționale.

„Cât timp perechea euro-leu evoluează peste 4,38 -4,36, ne menținem așteptările pesimiste în ce privește moneda națională și mizăm pe setul de obiective agresive 4,53, respectiv 4,57 lei/ euro“, scrie Dan Rusu, șeful analiștilor BT Securities în raportul său săptămânal, emis azi dimineață.

 

Aurul

Piața metalului prețios nu dă semne de mare neliniște din cauza perspectivelor politice europene. Tendința curentă este încă opusă celei pe termen lung, ascendentă.

Uncia de aur (care are 31,1034 grame) se vinde azi, luni, la prânz, cu 1640 dolari, la circa 20 de dolari sub prețul de acum o săptămână.

Circumstanțele sunt mai curând incerte. Un nou eventual val de lichidități pompat de FED (banca centrală a SUA) pe piața americană ar putea alimenta și cumpărările de aur, dar mișcarea FED nu este considerată iminentă.

Analiştii de la casa SSIF Broker Cluj Napoca cred în continuare că preţurile aurului „se menţin, pe termen scurt, în intervalul de consolidare între 1.618 dolari – 1.720 dolari / uncie. Trendul principal rămâne ascendent, păstrând scenariul pe termen lung, în care minimul din 1.550 doalri este considerat un punct de final pentru corecția descendent începută de la 1.900 dolari.

 

Bursele

Schimbarea tipului de guvernare în Franța și marile incertitudini politice din Grecia pun mare presiune pe bursele din toată lumea. Totuși, scăderile de la Bursa de Valori București (BVB) par mai degrabă modeste, în timp ce bursa ateniană pierdea azi dimineață peste 7%, iar marile burse scădeau cu peste 1%.

Chiar și așa, analiștii sunt mai atenți la pragurile de siguranță care odată trecute ar anunța o cădere mai profundă.

Indicele BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea, se îndreaptă spre suportul de la 23.000 de puncte (v. Capitulul „DIDACTICE“).

„Dacă 24.600 e nivel de confirmare pozitivă, suportul de la 23.500 va fi nivel de confirmare negativă. Altfel spus, dacă SIF-urile nu trec pe creștere săptămâna aceasta, ci aluneca sub 23.500, atunci este de așteptat o combinație de corecții pentru până la 23.000 – 22.700“, se spune în raportul BT Securities, care amintește de pragul ultimativ de siguranță, de la 21.000 de puncte.

În acelaşi raport pot fi consultate principalele repere ale evoluţiilor celor mai căutate acţiuni de la BVB, ca şi ale principalilor indici ai lumii.

 

„DIDACTICELE“

 

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi publicaţia Handelsblatt, citând un purtător de cuvânt al producătorului......
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...