Inclus în legea pentru aprobarea ordonanței privind amnistia fiscală (OUG 107/2024), amendamentul privind scutirea de impozit a câștigurilor din criptomonede include un singur paragraf: „Prin derogare de la prevederile art. 116 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv”, scrie Termene.ro.
Legea a fost votată de Parlament, trimisă spre promulgare și contestată de președintele Iohannis la Curtea Constituțională, constestația vizând însă un alt amendament, referitor la anularea obligațiillor fiscale pentru Institutului Teologic Baptist din București.
Care ar putea fi, în cele din urmă, soarta impozitului pe câștigurile din criptomonede? Consultantul fiscal Loredana Mihăilă spune pentru Termene.ro statul nu trebuie să scutească de la impozitare câștigurile din criptomonede, deoarece se creează o discriminare în raport cu alte forme de venit.
”În plus, astfel de scutiri ar trebui să fie măsuri de încurajare a unor domenii care au un aport net la PIB, așa încât ceea ce statul pierde pe o parte, prin neimpozitare, câștigă din altă parte, prin faptul că acel domeniu se dezvoltă, o dezvoltare durabilă. Piața criptomonedelor este extrem de volatilă”, a declarat Loredana Mihăilă spune pentru Termene.ro.
Citeşte ştirea integral în Termene.ro