Anunţul amplifică tensiunile politice din naţiunea est-europeană, unde preşedintele şi premierul se luptă pentru putere, comentează AP.
Premierul român în vârstă de 39 de ani a declarat anterior că va demisiona dacă va fi găsit vinovat de plagiat după un articol recent din revista ‘Nature’ în care se sugera că a copiat pasaje din teza sa de doctorat. Vineri, el a refuzat să comenteze verdictul.
Cu doar câteva ore înainte de anunţarea deciziei, ministrul educaţiei – un aliat al lui Ponta – a încercat să dizolve comisia, afirmând că îşi doreşte ca aceasta să aibă mai mulţi membri. Dar membrii comisiei au ignorat ordinul de desfiinţare.
Este neclar dacă membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) au afiliere politică, scrie Associated Press. Dar, notează agenţia, preşedintele Andruh a fost unul dintre academicienii români care l-a acuzat public pe Ponta de plagiat în articolul din ‘Nature’. Publicaţia a pretins că alegaţiile de plagiat sunt bazate pe documente furnizate de un denunţător anonim.
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care a încercat să desfiinţeze comisia, a afirmat că verdictul a fost motivat politic şi că este nevalid din cauza faptului că opt din cei 21 de membri au fost absenţi.
Plagiatul şi alte forme de incorectitudine academică sunt endemice în România, o ţară cu 19 milioane de locuitori. După căderea comunismului în 1989 şi după ce România a început reformele economice, un mare număr de universităţi private şi instituţii s-au deschis, asigurând ceea ce unii susţin că sunt titluri academice contrafăcute, mai apreciază AP.