Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, vineri, începerea unei proceduri penale împotriva premierului social-democrat Victor Ponta, suspectat de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, relatează Agence France Press.
BBC precizează că dosarul se referă la activitatea lui Ponta ca avocat în perioada 2007-2008, în timp ce agenţia elveţiană ATS subliniază că premierul a negat orice implicare în acest caz.
O anchetă separată, anunţată de DNA vineri, îl vizează pe Victor Ponta pentru conflict de interese în timpul mandatului său de premier, afirmă Reuters, care notează că, în calitate de premier, Ponta l-a numit pe Dan Şova în funcţia de ministru, în condiţiile în care în trecut a primit foloase din partea senatorului Şova.
Procurorii au făcut o serie de reţineri la nivel înalt în ultimele luni în România, care rămâne una dintre cele mai sărace şi mai corupte ţări din Uniunea Europeană, adaugă Reuters, enumerând cazurile cumnatului şi socrului premierului, al lui Liviu Dragnea sau Adrian Năstase, „mentorul lui Ponta”.
România este supusă unei supravegheri stricte de către Uniunea Europeană în ceea ce priveşte corupţia şi independenţa justiţiei, la fel ca Bulgaria, completează cotidianul francez Le Monde. În ultimul său raport de la sfârşitul lui ianuarie, Bruxelles-ul a considert că România este „pe calea cea bună”, cu unele minusuri. Experţii critică în special absenţa unor „dispoziţii clare referitor la respectarea independenţei puterii judiciare” în codul de conduită al parlamentarilor.
Associated Press subliniază că România şi-a intensificat lupta anticorupţie în ultimele luni. Totodată, agenţia americană relatează că preşedintele Klaus Iohnannis i-a cerut premierului să demisioneze după o întâlnire cu acesta, afirmând că este o „situaţie imposibilă pentru România”. Materialul integral pe Mediafax