Ce scriu presa germană şi marile publicaţii din Europa despre victoria lui Iohannis
Die Welt – Românul de origine germană Iohannis a devenit noul şef al statului, titrează cotidianul Die Welt, precizând că actualul premier, Victor Ponta, a început campania electorală în calitate de favorit.
„Toţi vor fi surprinşi, voi câştiga”, sunt cuvintele cu care şi-a început campania Klaus Iohannis, scrie Die Welt, care notează că victoria lui Iohannis reprezintă „o surpriză” dar şi „o victorie istorică”.
„Cu cea mai mare participare din anii ’90 până în prezent (mult peste 60%) a reuşit să câştige Iohannis (…) Favorit a fost actualul premier Victor Ponta, care a obţinut victoria în primul tur, de acum două săptămâni, cu 40% şi părea de neînvins de Iohannis (30%). Toate sondajele de opinie îl dădeau învingător pe Ponta”, notează Die Welt.
Deutsche Welle – „Klaus Iohannis – preşedinte. Victor Ponta îşi recunoaşte înfrângerea”, titrează Deutsche Welle, citându-l pe Victor Ponta, care „le-a mulţumit tuturor românilor care s-au prezentat la vot, afirmând: Poporul are întotdeauna dreptate”.
Frankfurter Allgemeine Zeitung „Ponta l-a felicitat pe contracandidatul său Iohannis pentru victorie”, titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), care scrie şi despre protestele împotriva lui Ponta de la Bucureşti, imediat după încheierea scrutinului.
Pentru FAZ victoria candidatului ACL reprezintă „o senzaţie”.
Der Spiegel anunţă faptul că premierul Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea, dar a precizat că nu va demisiona.
Die Zeit notează că românul de origine germană Iohannis este câştigătorul alegerilor din România şi va fi noul preşedinte.
Victoria lui Klaus Iohannis este anunţată şi de publicaţiile economice Handelsblatt şi Wirtschaftsblatt, din Austria, care preiau agenţiile internaţionale de presă.
Şi presa din Austria relatează despre victoria lui Iohannis, Der Standard remarcând prezenţa record de participare – peste 65%.
Der Standard aminteşte de cozile imense formate de diaspora românească, atât din turul II, cât şi din turul I, când au provocat demisia lui Titus Corlăţean din fruntea diplomaţiei.
Die Presse scrie că premierul Victor Ponta l-a sunat pe Klaus Iohannis pentru a-l felicita, după ce „plecase în turul II ca favorit”.
Agenţia austriacă APA abordează problema votului din diaspora unde oamenii s-au aşezat la coadă în unele oraşe europene încă din timpul nopţii.
„Opoziţia a acuzat guvernul că a încercat să împiedice votul din străinătate. Cei aproximativ trei milioane de români din diaspora au votat mereu împotrivia Partidului Social-Democrat, pe care îl consideră un urmaş al Partidului Comunist, corupt şi rezistent la reformă”, scrie APA.
AFP – „Denigrat de adversari din cauza originilor germane, Klaus Iohannis, care a creat surpriză câştigând scrutinul prezidenţial din România, a reuşit să convingă electoratul pledând pentru o Românie «normală», liberă de corupţie”, notează Agenţia France Presse într-un material cu titlul „Klaus Iohannis, parcursul atipic al «germanului de Transilvania» devenit preşedinte”.
„Liderul Partidului Naţional Liberal pare absolut atipic pe scena politică a acestui stat fost comunist: este membru al minorităţii germane din Transilvania – fiind supranumit de pe o poziţie de superioritate «germanul» – şi este de confesiune protestantă, într-un stat în care aproape 90% din populaţie este ortodoxă”, adaugă AFP.
„Victor Ponta îşi recunoaşte înfrângerea în cursa prezidenţială”, titrează agenţia Reuters: „Premierul Victor Ponta a admis o înfrângere şocantă în scrutinul prezidenţial din România, după ce sondajele la ieşirea de la urne au arătat că adversarul său de centru-dreapta Klaus Iohannis are o revenire surprinzătoare”.
AP – „Mii de oameni au ieşit pe străzi la Bucureşti pentru a celebra, după ce premierul Ponta şi-a recunoscut înfrângerea în faţa primarului de etnie germană al Sibiului, într-un scrutin prezidenţial foarte strâns. Premierul Victor Ponta era favorit, dar era urmat îndeaproape de Klaus Iohannis, primarul Sibiului care promite combaterea corupţiei”, scrie Associated Press.
„Klaus Iohannis câştigă în România, Victor Ponta îşi recunoaşte înfrângerea”, titrează agenţia italiană ANSA, notând că scrutinul prezidenţial a fost marcat de probleme în diaspora, în principal la Paris şi Torino.
„Premierul Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România”, titrează agenţia rusă TASS.
Avantajul obţinut de candidatul social-democrat Victor Ponta în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România şi sondajele dintre cele două tururi de scrutin, care îi ofereau lui Ponta un avans de 8-10 puncte procentuale înaintea contracandidatului său, liberalul Klaus Iohannis, indicau că premierul român va obţine cele mai multe voturi, însă electoratul român a produs duminică o surpriză, în favoarea lui Iohannis, scrie duminică ziarul spaniol El Mundo, citat de Agerpres.
Victor Ponta îşi recunoaşte înfrângerea la alegerile prezidenţiale din România, titrează agenţia EFE, care scrie că actualul premier l-a felicitat pe contracandidatul său pentru victorie.
Reuters – ‘Premierul României spune că nu va demisiona după înfrângerea la alegerile prezidenţiale’, titrează şi agenţia Reuters. ‘Premierul Victor Ponta a exclus să demisioneze după ce, duminică noaptea, şi-a recunoscut în mod neaşteptat înfrângerea la alegerile prezidenţiale şi a spus că alianţa sa aflată la guvernare va continua să funcţioneze până la alegerile legislative programate pentru 2016’, scrie Reuters, care aminteşte că Ponta a câştigat confortabil primul tur al scrutinului, din 2 noiembrie, şi conducea în sondajele de opinie realizate înaintea votului de duminică.
Bloomberg o citează pe Tsveta Petrova, analist la Eurasia Group, cu sediul la New York, care, într-un mesaj transmis prin e-mail înaintea votului, scria că, dacă va câştiga, ‘este foarte probabil ca Iohannis să folosească influenţa prezidenţială asupra majorităţii din parlament pentru a submina guvernul lui Ponta’. ‘Iohannis are o şansă mare să-l înlăture pe Ponta şi să impună un guvern mai prietenos cu mediul de afaceri decât actuala coaliţie aflată la guvernare (…)’, a scris Petrova.
Le Monde ‘Klaus Iohannis, mesager împotriva corupţiei, ales preşedinte al României’, titrează Le Monde, care notează că rezultatele definitive ale scrutinului vor fi cunoscute abia luni. ‘Deşi sondajele realizate între cele două tururi de scrutin îl dădeau câştigător pe Ponta, cu un avans de 8 puncte procentuale, mobilizarea tinerilor a făcut diferenţa, potrivit analiştilor. Klaus Iohannis, liberal provenit din minoritatea germană, a beneficiat de o participare la vot «enormă» – 61%, potrivit cifrelor preliminare, un record pentru această ţară în care oboseala alegătorilor faţă de corupţie şi sărăcie nu a încetat să crească în ultimii ani’, scrie Le Monde. Scrutinul este considerat ca fiind crucial, într-un moment în care democraţia a primit câteva lovituri în alte ţări din Europa centrală, cum ar fi cazul Ungariei, adaugă cotidianul francez.
Le Figaro scrie că premierul român Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, în ciuda rezultatelor contradictorii realizate la ieşirea de la urne. Şi La Libre Belgique notează că România a asistat duminică la un duel strâns între social-democratul Victor Ponta şi contracandidatul său de dreapta, Klaus Iohannis, care se aflau ‘la mustaţă’ în exit-poll-uri.
RIA Novosti titrează că ‘premierul Ponta aruncă prosopul după alegerile prezidenţiale din România’,
BBC anunţă că ‘Klaus Iohannis va fi noul preşedinte al României’, menţionând că este posibil ca rezultatul să fi fost decis prin voturile importantei diaspore româneşti, în continuă creştere. România, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, afectată de scandaluri de corupţie, iese dintr-o perioadă de tăieri bugetare şi de reforme economice, aminteşte BBC.
La Tribune – Klaus Iohannis, preşedintele român la care nu ne aşteptam, titrează ziarul La Tribune, care scrie despre o ‘lovitură de teatru’ după ce candidatul de centru-dreapta a surprins pe toată lumea recuperând cele 10 procente care-l separau de premierul social-democrat. Încercând să anticipeze ce va urma pe scena politică a României, La Tribune scrie despre perioada de coabitare care se va instaura până la alegerile legislative din 2016.
El Pais – Ziarul spaniol El Pais apreciază însă că Iohannis, pe care-l descrie drept un politician care şi-a centrat discursul pe eradicarea corupţiei, dar care este ‘alergic la polemici’ şi ‘puţin timid’ în faţa camerelor, nu se găseşte într-o poziţie comodă, amintind de dosarul său de incompatibilitate încă nesoluţionat, un eventual verdict nefavorabil împiedicându-l să-şi exercite atribuţiile de preşedinte.
La Vanguardia – Victoria lui Iohannis este un fapt incontestabil şi cu o enormă semnificaţie politică, iar consecinţele succesului său sunt greu de anticipat în acest moment, ele urmând să se contureze pe măsură ce se va calma tensiunea electorală, notează publicaţia La Vanguardia, care remarcă faptul că această victorie este ştirea zilei în presa germană online. Germania este primul investitor în România, iar alegerea lui Iohannis ar putea consolida această poziţie, continuă la Vanguardia, care consideră că vor exista consecinţe importante şi în relaţiile României cu marile puteri, respectiv SUA, Rusia şi China. Sursa citată apreciază că succesul lui Iohannis este rezultatul dorinţei multor români de a vedea un german la conducerea ţării, întrucât ei consideră că familia regală română, ce are de asemenea origini germane, a jucat un rol important în modernizarea ţării.
La Vanguardia remarcă de asemenea că Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe Iohannis, premierul român admiţând totodată că ‘poporul are întotdeauna dreptate’, iar acest gest îl onorează. Însă pe Iohannis îl aşteaptă o misiune dificilă şi el va avea de înfruntat multe dificultăţi dacă va dori să transforme radical România, avertizează publicaţia spaniolă, care constată şi maturitatea de care a dat dovadă poporul român, care a ales un preşedinte puţin vorbăreţ, sas şi de confesiune luterană, fapt care, în opinia ziarului La Vanguardia, reprezintă pentru România un mare pas către propria sa unificare internă. A sosit momentul ca românii să-şi ia în mâini propriul destin ca cetăţeni de prim rang ai Uniunii Europene şi să ocupe în cadrul acesteia locul pe care-l merită, conchide publicaţia spaniolă.
Mirror – Presa britanică a evidenţiat problemele de la secţiile de votare din străinătate. Astfel, parlamentarul britanic Mike Hancock, ales în Portsmouth, a declarat pentru Mirror că ambasada României la Londra l-a contactat pentru organizarea unei secţii de votare în acest oraş amplasat într-o zonă centrală pentru românii din sudul Marii Britanii. Hancock menţionează că la primul tur în această secţie de votare totul a decurs normal, au fost cozi, dar nu s-a întâmplat nimic ‘dramatic’. Parlamentarul britanic s-a arătat în acelaşi timp impresionat că un număr atât de mare de români au venit să voteze şi mărturiseşte că s-ar bucura dacă şi la alegerile interne din Marea Britanie ar vedea o asemenea prezenţă la vot.
Publicaţiile The Independent şi Standard scriu despre ‘haosul’ din faţa secţiilor de votare de la Londra, unde, ca măsură de precauţie, a fost chemată poliţia după ce românii care nu au reuşit să voteze au rămas în faţa secţiilor şi după închiderea urnelor. Mii de români au stat şi câte zece ore la coadă la secţiile de votare de la Institutul Cultural Român din Londra şi la consulat, iar circa 2.000 dintre ei nu apucat să-şi exercite dreptul la vot, notează publicaţia online Standard.