Reacţia survine imediat după ce organizaţia non-guvernamentală ecologistă Greenpeace a anunţat că a intrat în posesia a 248 de pagini de documente confidenţiale ce cuprind aproximativ două treimi din proiectul de acord al viitorului tratat transatlantic de liber-schimb ce va fi încheiat între UE şi SUA, avertizând că din lectura acestor documente rezultă că executivul european a acceptat concesii privind relaxarea normelor de protecţie a sănătăţii şi mediului.
‘Niciodată UE nu va semna vreun acord comercial care să diminueze nivelul de protecţie al consumatorilor, securitatea alimentară sau protecţia mediului’, a scris pe blogul personal comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom. ‘Acordurile comerciale nu vor schimba legile noastre privind organismele modificate genetic sau modul de producţie al cărnii de vacă în deplină securitate ori modul în care ne protejăm mediul’, a adăugat ea. ‘Nu voi fi eu cea care va relaxa normele’, a continuat comisarul european în postarea pe bloc, susţinând de asemenea că documentele publicate de ONG-ul Greenpeace ‘nu reflectă ce va rezulta în urma negocierilor’ aflate în derulare.
În opinia Ceciliei Malmstrom, în această chestiune este vorba despre ‘unele neînţelegeri’, iar documentele la care face referire Greenpeace ‘reflectă poziţiile de negociere ale fiecărei părţi, nimic altceva’. ‘Un acord încheiat de UE nu poate schimba legislaţia decât pentru a o consolida. Putem să cădem de acord cu un partener pentru a înăspri regulile privind securitatea medicamentelor, de exemplu, dar nu pentru a le slăbi’, a insistat ea.
UE şi SUA negociază de trei ani un acord al cărui obiectiv este eliminarea barierelor vamale şi de reglementare în relaţiile lor comerciale bilaterale, dar iniţiativa se loveşte de o puternică rezistenţă în societatea civilă, care îi critică opacitatea şi impactul pe care l-ar putea avea asupra agriculturii, sănătăţii sau mediului.
Prim-ministrul francez Manuel Valls a avertizat săptămâna trecută că proiectul de tratat de liber-schimb transatlantic (TTIP) ‘nu va putea fi încheiat’ dacă nu garantează menţinerea ‘nivelului de exigenţă’ al Franţei în materie de sănătate şi de mediu.
Sursa: AGERPRES