Ce se întâmplă cu economia României în următoarele două luni – sondaj INS

Industria şi comerţul cu amănuntul vor cunoaşte o tendinţă de relativă stabilitate în următoarea perioadă, cererea de servicii va înregistra o creştere moderată, în timp ce în sectorul construcţiilor se va semnala o scădere a activităţii, conform opiniilor exprimate de managerii societăţilor comerciale, chestionaţi de Institutul Naţional de Statistică /INS/ în privinţa tendinţelor în evoluţia activităţii economice în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2016.
Economica.net - mie, 02 dec. 2015, 08:05
Ce se întâmplă cu economia României în următoarele două luni - sondaj INS

Conform rezultatelor cercetării, publicate miercuri de INS, în industria prelucrătoare se anticipează o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii. Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se va înregistra o tendinţă de creştere (sold conjunctural +36%), în timp ce pentru fabricarea băuturilor tendinţa va fi de scădere accentuată (sold conjunctural -41%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare, scrie Agerpres.

În sectorul construcţiilor, activitatea va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -30%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -28%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -2%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +1%).

În ceea ce priveşte sectorul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%). În sectorul de servicii, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...