“Retehnologizare CHE Stejaru. Retehnologizare HA1÷HA4 și instalații centrală”, este denumirea anunțului de participare pus de Hidroelectrica în sistemul electronic de achiziții publice la 24 decembrie.
“Obiectivele generale urmărite in raport cu acesta achizitie sunt finalizarea lucrărilor de retehnologizare a hidroagregatelor de tip I (HA1÷HA4) din centrală și a instalațiilor generale ale centralei, realizarea recepției PIF, amortizarea fondurilor investite și securizarea instalațiilor din CHE Stejaru”, mai arată compania.
Valoarea estimată a contractului este aproape 97,5 milioane de euro, durata totală a contractului este de cinci ani și jumătate, iar acesta va fi atribuit în urma unei licitații deschise. Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul are o pondere de doar 40% în punctaj, restul fiind pentru garantarea puterii turbinelor și a randamentelor.
Hidrocentrala Stejaru are șase hidroagregate, patru de 26,8 MW – putere de proiect, cele care fac obiectul prezentei retehnologizări, și două de 50 MW. Primele patru au fost puse în funcțiune în anii 1960 și 1961.
La începutul acestei luni, Hidroelectrica anunță recepția lucrărilor de retehnologizare pentru Hidroagregatul nr. 5 (HA5) din cadrul Centralei Hidroelectrice Stejaru. “Prin retehnologizare, puterea HA5 a crescut de la 50 MW la 54,126 MW, marcând astfel un progres important în procesul de modernizare al uneia dintre cele mai importante hidrocentrale ale României” arăta atunci compania.
Valoarea investiției pentru HA5 și instalațiile a fost de 61,7 milioane de lei, din care costurile efective pentru retehnologizarea hidroagregatului au fost de 51,5 milioane de lei. Lucrările, caracterizate de o complexitate ridicată, au fost realizate de către Hidroserv.
„Reamintim că în anul 2020 a fost retehnologizat HA 6, obținându-se, de asemenea, o creștere a puterii instalate la 54,126 MW.
Hidrocentrala Stejaru, cu o capacitate instalată inițială de 210 MW, se află în plin proces de modernizare, care include înlocuirea echipamentelor vechi și implementarea unor tehnologii inovatoare, de ultimă generație. După punerea în funcțiune a HA6 și HA5, puterea instalată a CHE Stejaru este de 218,25 MW, aceasta urmând să crească în viitor prin retehnologizarea celor patru turbine Francis verticale care au, la acest moment, o putere de 27,5 MW”, arăta atunci compania.