Ce se întâmplă cu prețul ouălor înainte de Paști. Față de anul trecut, scumpirea din februarie este de aproximativ 18%

Prețul ouălor la poarta fermei au atins, în ultima săptămână a lunii martie, cel mai mic nivel din acest an. După Estonia, fermierii români vând cel mai ieftin, dar față de anul trecut au scumpit cu peste 5%. În luna februarie, oul românesc pleca spre comercializare cu 17,8% mai scump decât în aceeași perioadă a lui 2020.
Alina Stanciu - joi, 08 apr. 2021, 22:27
Ce se întâmplă cu prețul ouălor înainte de Paști. Față de anul trecut, scumpirea din februarie este de aproximativ 18%

În ultima săptămână a lui martie, prețul mediu al ouălor la poarta fermei a scăzut ușor ( minus 1,2 %) față de săptămâna anterioară, după alte patru săptămâni de scădere acclerată, arată ultimele date ale Comisie Europene analizate de Economica. Raportat la prețul cu patru săptămâni înainte, datele statistice indică faptul că prețurile din România au scăzut cel mai mult din UE, cu 8,7%, până la o medie de 1,04 euro pe kilogram.

În medie, kilogramul de ouă în UE se vinde la fermă cu 1,36 de euro, cu 0,3% mai puțin decât în săptămâna anterioră, dar cu 3,4% mai mult decât în urmă cu patru săptămâni.

Cele mai scumpe ouă se vând în Suedia, cu 1,9 euro kilogramul, iar cele mai ieftine, cu 1,02 euro, se comercializează în Estonia.

Mai scump față de anul trecut

Dacă ne uităm însă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețul kilogramului de ouă la poarta fermelor autohtone s-a majorat cu 5,1%, a treia cea mai mare creștere din UE după Slovenia (9,2%) și Cehia (7,9%). Aceasta în contextul în care, media europeană este în scădere, cu 3,5%.

Iar dacă ne uităm la prețul mediu lunar, creșterea din februarie (ultimele date disponibile) a fost de 17,8% față de februarie 2020, până la 5,6 lei kilogramul sau 1,15 euro kilogramul. Este practic cea mai importantă apreciere a prețului din UE.

Fermierii români au vândut anul trecut cele mai ieftine ouă după Serbia, prețul  mediu fiind de 1 euro, la cel mai mic nivel din 2017 încoace.

România este al șaptelea cel mai mare producător de ouă din UE, cu o cantitată neschimbată aproape în fiecare an- de 380.000 de tone. În 2019, aveam 9 milioane de găini ouătoare, adică 2,5% din efectivele din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...