Ce se întâmplă și ce ar putea urma pe piața de energie după ce Getica 95 și-a cerut insolvența
Fără vreun avertisment, Getica 95 Com SRL a trimis în data de 15 iunie o cerere Tribunalului Buzău prin care solicita intrarea în insolvență, la cerere. Mișcarea este una de anvergură pentru piața de energie, dată fiind mărimea Getica, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din România, cu o cotă de 12% pe piața concurențială și 9,8% pe cea a clienților finali.
La solicitarea noastră, după ce am publicat în premieră știrea, Viorel Tudose, patronul Getica, a dat o primă reacție. ”Deocamdată nu comentăm, nu însemnă că se va și aproba (cererea de insolvență – n.red.), încercăm o reorganizare” ne-a spus Tudose. Situația a apărut “datorită lipsei de lichiditate și degradării situației financiare, cauzate de oprirea finanțării”, a mai spus Tudose.
Ulterior, compania a trimis un comunicat de presă în care explică motivele situației și spune că va căuta să se redreseze. Cităm din el:
“Scopul companiei este acela de continuare a activitatii la aceeasi calitate oferita si la aceiasi parametri.
Neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piata de energie, lipsa unei legislații stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanțări bancare au determinat Getica 95 Com să ceară protecția prin legea 85/2014.
De asemenea, odată cu majorarea prețurilor internaționale la cărbune, gaze naturale și petrol, au crescut și prețurile pe piața internă ceea ce a condus la o criza in piata de energie. În plus, prețul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent față de cel de anul trecut (de la circa 20 euro/certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tranzacționează cu peste 50 euro). Toate acestea au determinat o creștere aproape exponențială a prețurilor la energia electrică, atât pe piața internă, cât și pe cea europeana.
”Dorim sa depășim foarte repede această perioadă de incertitudini cu care nu suntem obișnuiți, impreuna cu clientii din portofoliul nostru pe care ii asiguram pe aceasta cale de toata consideratiunea noastra. Getica 95 Com este unul dintre cei mai importanți, serioși și competenți furnizori de pe piața internă de energie. Vom folosi perioada următoare nu doar pentru a ne redresa activitatea, ci și pentru a ne relua dezvoltarea. “ a declarat Viorel Tudose, CEO Getica 95 Com.
Și totuși, ce urmează pentru clienți
În absența altor detalii am reușit să aflăm mai multe informații, “pe surse”, de la actorii din piață. Prima întrebare este ce se întâmplă cu clienții. Momentan, se pare că nimic.
Getica a notificat ANRE despre solicitarea de intrare în insolvență, potrivit surselor noastre, dar nu a anunțat că nu mai livrează energie vreunui client. Deci, cel puțin din ce știm acum, compania și-a asumat să continue furnizarea către clienți. Ce s-ar putea întâmpla în viitor?
În cazul în care Getica anunță că nu își mai poate onora livrările către clienți, o parte dintre aceștia sunt trecuți automat de ANRE către Furnizorul de Ultimă Instanță, care este în momentul de față un alt furnizor mare cu capital autohton, Tinmar Energy. Atenție, doar cei care se califică la serviciul universal, adică clienții casnici și noncasnici mici. Or, portofoliul Getica cuprinde și clienți comerciali mari. În cazul în care aceștia din urmă nu mai primesc energie de la Getica, au două opțiuni. Prima este aceea de a-și căuta alt furnizor. A doua este de a solicita ei, la cerere (ANRE nu obligă) Furnizorului de Ultimă Instanța, în acest caz Tinmar, preluarea consumului, până la momentul la care vor găsi alt furnizor. Dacă vor solicita asta, Tinmar îi va prelua și le va asigura energia electrică, dar la prețul de FUI, cu siguranță semnificativ mai mare decât cel plătit către Getica.
Despre cererea de insolvență a Getica a vorbit și ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Pe consumatorii casnici în general nu-i afectează, pentru că există serviciul universal şi furnizorii de ultimă instanţă preiau automat toţi consumatorii. Deci nimeni nu rămâne fără energie electrică. Evident că îşi pot găsi alt furnizor în piaţa concurenţială. Îi afectează pe clienţii industriali în principal, care s-au bazat pe un contract cu firma respectivă la anumite preţuri pe care firma respectivă le-a negociat şi le-a promis livrarea consumatorilor industriali şi dintr-odată se găsesc că nu mai au această energie şi nu o mai pot lua din piaţă la acelaşi preţ”, a spus Popescu la TVR1.
Unde este datoria
Sursele noastre ne-au spus că Getica nu are datorii către producătorii de energie electrică, de la care cumpără energia pentru a o livra clienților. Nu are nici pe piața de echilibrare și pentru niciun alt serviciu asigurat de Transelectrica. Furnizorul are însă datorii către distribuitorii de energie electrică, cel mai probabil către toți, pentru energia distribuită prin rețele. Poate și pentru că aici se pot acumula creanțe, pentru că pentru serviciul de distribuție companiile nu pot cere garanții, așa cum cer producătorii care vând energia pe toate piețele găzduite de OPCOM.
Cum s-a ajuns aici și, mai ales, situația se poate repeta?
Să-l lăsăm tot pe ministrul Energiei să vorbească. Popescu a afirmat miercuri seara la TVR că Getica 95 a ajuns în situaţia de a cere insolvenţa pentru că „a riscat foarte mult, a tranzacţionat foarte mult pe Piaţa Zilei Următoare”, care în acest an nu a mai fost ca în 2020, când preţurile erau foarte jos. Știa Popescu de situația din piață înainte de anunțul Getica sau nu? Pare că da, dacă ne uităm la niște declarații mai vechi.
„S-au întâmplat şi fenomene foarte ciudate – şi o să spun mereu acest lucru şi să vedem ce se întâmplă, pentru că nu e normal să fie aşa – sunt furnizori care au mers la clientul casnic, au încheiat contracte, dar în spate nu au avut achiziţie de energie electrică şi acuma se gândesc că nu mai pot să onoreze contractele”, spunea Virgil Popescu în 20 mai.
“Dacă tu, funizor, nu ai avut grijă să-ți iei energia în anul 2020 pentru 2021, știind că se liberalizează, ai portofoliu mare de clienți, şi vii şi spui în cursul anului acesta că nu ai curent, cumperi de pe piaţa zilei următoare, când anul acesta, fiind o cerere mare de energie și de gaz, preţul este mai mare, înseamnă că nu ai avut un comportament normal, ai avut un comportament speculativ, așteptând ca până la sfârșitul anului să se întâmple ceva”, afirma Popescu, la 9 iunie.
Mai sunt alți furnizori în această situație? Popescu a spus, tot la TVR, că da. „Da, eu mă aştept să mai existe. Nu ştiu dacă în insolvenţă, dar mai sunt şi alţi furnizori în această situaţie şi cred că ar trebui să fie foarte atenţi şi să-şi facă automat un backup la contract”, a explicat ministrul Energiei.
Ce ar putea urma pentru Getica
Nu putem decât specula, în lipsa mai multor informații oficiale. Compania și-a crescut extraordinar baza de clienți în ultimii ani, beneficiind și de o conjunctură mai bună a prețurilor din piață mai ales în 2020, și oamenii din piață au confirmat ce a spus și ministrul Popescu.
Compania a ofertat clienții cu prețuri bune, anul trecut, când prețurile din piața erau în scădere, dar nu a contractat toată energia pentru ei pentru toată perioada de livrare. Pentru o parte din ea, ar fi “stat” să cumpere din piața spot (Piața pentru Ziua Următoare-PZU), mizând pe prețuri scăzute în continuare, numai că prețurile din această piață au crescut teribil de mult în acest an (inclusiv din cauze externe, după cum a explicat și furnizorul în comunicat). Și, cum Getica avea preț fix de furnizare la client, pe care nu l-a putut crește, apare problema, adică pierderea. Am aflat că, pe unele contracte încheiate în trecut, Getica are preț de furnizare la client și de 240-250 de lei/MWh , ori media PZU pe toate intervalele orare (deci fără profilare) a fost și de 300 de lei în acest an.
Soluția pentru Getica ar putea fi chiar diminuarea acestei baze de clienți. În cazul în care unii clienți mari își vor găsi alți furnizori după anunțul de solicitare a insolvenței, compania poate rămâne cu un portofoliu de furnizare mai mic, dar poate continua activitatea. Este cam ce a făcut, de exemplu, gigantul telecom RCS&RDS (Digi Energy) care, la fel, după o campanie agresivă de racolare de clienți industriali, după momentul 2017 când prețurile din piață au sărit în aer, a anunțat că își schimbă strategia, și nu a mai prelungit contractele pentru majoritatea clienților mari, concentrându-se pe furnizarea către casnici, mai puțin riscantă.
Chiar și așa însă, este clar că foștii clienți mari ai Getica (dacă vor renunța la acest furnizor) vor primi energia electrică de la alți furnizori, dar la prețurile de acum din piață, mai mari.