Reţeaua de cartier n-a murit. Câte afaceri mai merg şi de ce mai au clienţi

Economica.net
27 05. 2014
internet_cables_34447400

În timp ce doar unul dintre cei mari operatori furnizează servicii de internet cu o viteză de până la 1.000 Mbps, foarte multe reţele de cartier furnizează astfel de viteze de foarte multă vreme.

“În Capitală sunt peste 100 de reţele de cartier de diverse dimensiuni. de la reţele de la un bloc care au rămas cu 15 – 20 de abonaţi, până la reţele cu câteva mii de abonaţi. Majoritatea reţelelor de cartier s-au coalizat în Interlan, o asociaţie non profit. În principiul reţele de mici dimensiuni nu se prea cumpără între ele. Mai sunt cazuri în care reţele de 15 – 20 de abonaţi se lasă înghiţite de unele mai mari, pentru ca abonaţii lor să nu fie nevoiţi să apeleze la marii jucători de pe piaţă. Au mai multă încredere să se lase pe mâna unor operatori mici decât să apeleze la marii operatori”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Adrian Râpă, CTO (chief technology officer) MITnet, cea mai mare reţea de cartier din Bucureşti.

Potrivit acestuia, clienţii care au avut probleme cu un mare operator se va îndrepta clar către o reţea mică, iar un număr restrâns se va mai indrepta către un alt operator major din cauza neîncrederii acumulate în urma experienţei precedente.

“Am cumpărat şi noi reţele mai mici decât noi, iar în acest moment suntem unul dintre cei mai mari operatori care îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti. În acest moment operam în Rahova, Militari, Drumul Taberei, Colentina, Domneşti, Fundeni, Ghencea, iar extinderea în alte zone este condiţia de spravieţuire în acest moment având în vedere că utilizatorii români nu sunt foarte dedicaţi unui singur furnizor, iar dacă o altă companie vine cu o oferta mai bună în ceea ce priveşte preţul, au tendinţa să adopte serviciile propuse”, a mai spus Adrian Râpă

În acest moment MITnet furnizează servicii de internet, telefonie şi televiziune, iar portofoliul numără peste 10.000 de abonaţi la serviciile de internet. Dintre aceştia, aproximativ 1.000 de abonaţi au contractat şi servicii de televiziune. Iar prin intrarea în alte zone ale Capitalei compania speră la o creştere semnificativă a numărului de clienţi.

“Până la finalul anului ne vom mai extinde în câteva cartiere din Bucureşti unde deja avem multe cereri de instalare de la clienţi care ne-au văzut serviciile şi vor să le adopte.  Orice extindere necesită resurse financiare ridicate, iar în acest moment suntem în faza de analiză pentru extinderea pe care o ţintim anul acesta”, a mai spus CTO-ul MITnet. 

Afacerile companiei au fost în anul 2012 la o valoare de aproximativ 580.000 de euro şi un profit net de 5.800 de euro, ia numărul de angajaţi este de peste 40.