Ce se va întâmpla cu Cosmote România şi Romtelecom? OTE vrea să iasă din Bulgaria

26 06. 2012
ote_54977000

Aşa cum aţi citit pe ECONOMICA.NET, în primăvară existau zvonuri că grupul elen va vinde una din diviziile de telefonie mobilă din Balcani, iar potrivit unor surse din piaţă AMC Albania ar fi fost favorită, având în vedere numărul scăzut de clienţi, dar se pare că  OTE are nevoie să vândă o divizie puternică pentru a obţine cât mai muţi bani.

Globul, care este cel de-al doilea operator de telefonie mobilă din Bulgaria, a afişat, la o creştere a portofoliului de clienţi de 10,8% până la 4.4 milioane, un avans al veniturilor de 0,3%, dar o scădere a profitului operaţional de 9,7%.

Oare ce se va întâmpla cu divizia din România, dacă OTE are nevoie de cash? Cosmote România a afişat o creştere a veniturilor de 9,4% şi un profit operaţional care a avansat cu 44,7%. Oare o va sacrifica OTE în viitorul apropiat, sau e ferită de lista de vânzări a grupului?

Numărul total de clienţi ai Cosmote România, inclusiv Zapp, a fost de 6,4 milioane la sfârşitul lunii martie 2012, în scădere cu 200.000 faţă de perioada similară a anului trecut. Proporţia abonaţilor a crescut la 23,4% de la 22,4% în T1 2011, ca rezultat al creşterii pe segmentul de business. Baza de clienţi 3G a crescut semnificativ, cu 74%, comparativ cu T1 2011. Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixă, deţinut de compania elenă, a avut în primul trimestru o creştere a profitului operaţional de  82%.

OTE pare a avea o strategie cel puţin ciudată anunţând intenţia de a vinde Globul. De ce nu a scos la vânzare AMC Albania care are venituri în scădere cu aproximativ 10% şi un profit operaţional care a picat cu 22%?

„Ca parte a strategiei OTE privind refinanţarea datoriei sale scadente în următorii doi ani, în valoare de 3,4 miliarde de euro, care include reducerea datoriei total net, Grupul explorează potenţialul vânzării filialelor sale Globul şi Germanos Telecom Bulgaria şi intenţionează să iniţieze procedura în cauză” au spus cei de la OTE.

În ceea ce priveşte operaţiunile din România, grecii par a dori să continue pe această piaţă. „O  potenţială vânzare a acestor active (cele din Bulgaria-n.red.) ar reduce drastic obligaţiile financiare viitoare ale OTE ceea ce permite Grupului să îşi consolideze prezenţa în pieţele strategice pe care activează”, au declarat pentru ECONOMICA.NET, reprezentanţii OTE.