Ce se va întâmpla cu internetul mobil în România, odată cu creșterea numărului de utilizatori

România se află pe poziția cu numărul 13 din 112 în topul modial al țărilor unde internetul mobil funcționează foarte bine, iar tehnologia de transmisie a datelor este una dintre cele mai avansate, dar ce se întâmplă odată cu creșterea numărului de utilizatori. 
Economica.net - sâm, 23 mai 2015, 22:04
Ce se va întâmpla cu internetul mobil în România, odată cu creșterea numărului de utilizatori

Tehnologia 4G în curs de implementare în prezent de către operatorii mobili din România permite viteze de upload de până la 75 Mbps și viteze de download de până la 300 Mbps (conform standardului 3GPP LTE release 8), acestea fiind viteze maxime teoretice în condiții ideale de propagare a semnalului către un client staționar în raport cu sursa semnalului.

“Există foarte mulți factori care pot influența valorile efective înregistrate de utilizatori, de la modul de configurare a antenei, schemele de modulație, tipul și cantitatea de frecvențe utilizate de operator, distanța între utilizator și sursa semnalului (inclusiv eventualele obstacole), la tipul terminalului pe care îl deține utilizatorul și până la numărul de utilizatori conectați simultan în aceeași celulă”, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanții Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Potrivit acestora, operatorii investesc în mod constant în modernizarea rețelelor și aceste investiții trebuie continuate cu atât mai mult cu cât se înregistrează creșteri importante constante în ultimii ani la nivelul numărului de conexiuni mobile și al traficului efectuat prin intermediul acestora.

“La momentul de față, tehnologiile 4G coexistă cu tehnologiile 3G și 2G, asigurând furnizarea serviciului de internet mobil inclusiv în zonele în care tehnologia 4G nu a fost încă implementată. Astfel, din punct de vedere al rețelei de acces radio, implementarea tehnologiei 4G contribuie la sporirea resurselor de acces radio utilizabile pentru furnizarea serviciului, răspunzând creșterii numărului de utilizatori ai serviciului de internet mobil. Aceste eforturi, dublate de investiții în creșterea capacității segmentelor de backhaul, sunt de natură să asigure capacitatea necesară numărului sporit de utilizatori”, au mai spus cei de la ANCOM.

Ce spune ANCOM despre creșterea numărului de utilizatori

Conexiunile la puncte mobile au ajuns la 12 milioane la sfârșitul anului 2014, în creștere anuală cu 25%, iar cele la puncte fixe la 4 milioane, în creștere anuală cu 6%.

„Răspândirea internetului în bandă largă în România a continuat să se realizeze la viteze mari și pe parcursul anului 2014 și ne așteptăm la aceeași tendință și pe parcursul anului 2015. Având în vedere că o conexiune fixă poate fi utilizată de mai multe persoane, estimăm că numărul de utilizatori de internet din România în locații fixe este mult mai mare”, au mai declarat reprezentanții ANCOM.

Potrivit acestora, creșterea numărului total de conexiuni la puncte mobile a dus la atingerea unei rate de penetrare a internetului în bandă largă la puncte mobile de 60,2%, cu 12 p.p mai mare față de finalul anului 2013 și cu 25 p.p mai mare față de finalul anului 2012. În același timp, rata de penetrare a internetului fix în bandă largă la 100 de locuitori a atins valoarea de 20,1%.

„Având în vedere că piața din România este dinamică, nesaturată și cu potențial de creștere, există perspective de creștere și în anul 2015 atâta timp cât sunt asigurate în primul rând două condiții de bază: disponibilitatea și accesibilitatea serviciilor”, a mai spus Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Potrivit Ookla, cel mai mare măsurător de viteze la internet, România se află pe poziția 13 la viteza internetului mobil cu o medie de 21.21 Mbps și pe locul cinci la internetul fix cu o viteză medie de 73.74 Mbps.

Operatorii de internet mobil din România sunt Orange care furnizează servicii de internet mobil în 2G, 3G și 4G, Vodafone ce furnizează servicii de internet prin intermediul rețelelor 2G, 3G și 4G, Telekom cu rețele 2G, 3G și 4G, Idilis  prin intermediul unei rețele 4G și Digi prin intermediul unei rețele 3G.  

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...