Ce se va întâmpla cu porumbul american după 2 aprilie – analiză

Investitorii așteaptă data de 2 aprilie, când Statele Unite urmează să impună tarife și să decidă cu privire la evoluția comerțului cu Mexic și Canada, situație ce ar putea declanșa răspunsuri pe măsură din partea celor două țări, unul putând fi o majorare a prețului la porumb, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.
AGERPRES - lun, 31 mart. 2025, 14:01
Ce se va întâmpla cu porumbul american după 2 aprilie - analiză

„În cazul unui eșec al negocierilor, se ridică mai multe întrebări, precum: va impune Mexicul tarife substanțiale, paralizând astfel industria agricolă americană sau SUA vor transfera comerțul către alte țări? Porumbul este unul dintre cele mai importante produse agricole din lume, alături de grâu, soia și orez. Spre deosebire de grâu, producția de porumb și de soia este concentrată în câteva regiuni la nivel mondial. SUA sunt lider în această privință, urmate de China, Brazilia și Argentina”, susține Radu Puiu, într-un comunicat.

Producția de porumb în sezonul 2024/2025 a scăzut ușor în comparație cu sezonul record 2023/2024, în timp ce consumul a crescut, ceea ce a dus la o revenire a prețurilor observată din septembrie 2024 până în februarie 2025. Cu toate acestea, politicile tarifare ale SUA au provocat turbulențe pe piață, în special în ceea ce privește porumbul, care a înregistrat cea mai importantă creștere de preț dintre principalele cereale.

Mexicul este cel mai mare importator de porumb din lume, în principal din SUA, datorită proximității. În prezent, țările UE se bazează în principal pe livrările ucrainene, ceea ce subliniază și mai mult dependența exportatorilor americani de această țară. În cazul unor tarife, Mexicul ar putea importa din Brazilia sau Argentina.

„Se estimează că agricultorii americani vor planta 94 de milioane de acri, adică o creștere de aproape 4 milioane, apropiindu-se de nivelurile record ale sezonului 2023/2024. În plus, se preconizează că randamentul recoltei va fi mai mare datorită îmbunătățirii condițiilor meteorologice. Fenomenul meteorologic El Nino, care a adus vreme uscată în SUA, este în curs de diminuare, iar previziunile privind temperatura și precipitațiile arată condiții favorabile. În aceste condiții, în cazul unei întreruperi a schimburilor comerciale cu Mexicul, agricultorii americani s-ar putea confrunta cu un exces de stocuri, ceea ce ar putea avea un impact important asupra prețurilor”, a subliniat Radu Puiu.

Deși SUA sunt renumite pentru producția agricolă, importanța economică și comercială este relativ moderată. Exporturile americane de porumb către Mexic se ridică la aproximativ 6 miliarde de dolari, în timp ce deficitul comercial a ajuns la aproape 172 de miliarde de dolari anul trecut.

„Cu toate acestea, nemulțumirea publicului este substanțială. În timpul războiului comercial anterior, agricultorii afectați au primit subvenții. În prezent, nu au fost menționate deloc subvenții, deși mulți alegători Trump sunt fermieri din Corn Belt, ceea ce ar putea avea un impact asupra alegerilor pentru Congres în mai puțin de doi ani”, explică analistul financiar XTB România.

Deși prețurile porumbului, 450 – 460 de cenți pe bushel (25 kilograme), sunt aproape la jumătate față de vârful istoric de aproximativ 800 de cenți pe bushel, acestea nu sunt extrem de scăzute. O creștere semnificativă a stocurilor din SUA ar putea duce la o situație similară cu cea din perioada 2015 – 2020, când prețurile au oscilat în jurul valorii de 350 de cenți pe bushel.

Acest lucru va depinde, însă, de rezultatul războiului comercial, de perspectivele de producție legate de condițiile meteorologice și de sentimentul investitorilor deoarece aceștia au redus recent pozițiile long în contractele futures pe porumb, arată Puiu.

„Deși piața porumbului nu este esențială pentru economia generală a SUA, nemulțumirea unui grup social mare ar putea semnala celorlalți că Donald Trump nu le prioritizează interesele, ceea ce ar putea împiedica relansarea economică promisă în timpul campaniei sale”, a adăugat acesta.

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Din 2004, Grupul și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste un milion de clienți. Folosind propriile platforme xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
TVA la bateriile pentru fotovoltaice: Ca să fie 9% și nu 19%, Finanțele trebuie să modifice o circulară, spun consultanții fiscali
TVA la bateriile pentru fotovoltaice: Ca să fie 9% și nu 19%, Finanțele trebuie să modifice o circulară, spun consultanții ...
Ministerul Finanțelor a trimis o circulară potrivit căreia bateriile de stocare pentru alte sisteme fotovoltaice decât cele off-grid, cum ar fi cele on-grid sau hibride, nu beneficiază de......
Ministerul Finanțelor a împrumutat încă 910 milioane de lei de la bănci – date 28 aprilie 2025
Ministerul Finanțelor a împrumutat încă 910 milioane de lei de la bănci – date 28 aprilie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 910 milioane lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, ...
Bulgaria vrea să devină o forţă în Europa. Anunţ oficial de la Sofia
Bulgaria vrea să devină o forţă în Europa. Anunţ oficial de la Sofia
Bulgaria poate juca un rol esenţial în eforturile de apărare ale Europei prin intermediul industriei sale militare, a ...
Risc de criză planetară, alertă roşie. Economia mondială e în pericol de recesiune (sondaj Reuters)
Risc de criză planetară, alertă roşie. Economia mondială e în pericol de recesiune (sondaj Reuters)
Există un risc ridicat ca economia mondială să intre în recesiune în acest an, potrivit majorităţii economiştilor ...