Ce se va întâmpla cu preţul alimentelor la toamnă
Comisia Europeană a elaborat o previziune pe termen scurt cu privire la situaţia producţiei, a consumul şi a preţurilor la majoritatea produselor agro-alimentare. Având în vedere condiţiile meteo la nivel european de anul acesta, dar şi stocurile existente de anul trecut, analiştii CE spun că ne putem aştepta la creşteri de preţuri la lactate şi carne.
În ceea ce priveşte cerealele, din estimările Comisiei, producţia este estimată pentru cele 28 de state membre la 298,1 milioane de tone, cu până la 6,5% mai mare faţă de anul anterior, ceea ce ar putea duce la o relaxare a presiunii din piaţă şi la diminuarea preţurilor. Din producţia totală 43% este grâu, 23% porumb şi 20% orz.”Anul comercial 2012-2013 a fost marcat de exporturi nete de cereale importante, în special de grâu, în ciuda unei pieţe foarte strâmtorate şi a unor cantităţi mari de porumb de import.Toate acestea au dus la o penurie de cereale, preţuri mari şi stocuri limitate. Cu toate acestea, având în vedere cantităţile recoltate în toamnă şi faptul că vremea a fost favorabilă în prima parte a acestui an, ne aşteptăm la o îmbunătăţire a situaţiei în anul comercial 2013-2014″, se arată în documentul CE.
Situaţia nu este însă la fel de promiţătoare şi în cazul produselor lactate. În primele luni ale acestui an, cantităţile de lapte colectate la nivelul UE au fost puternic influenţate de condiţiile meteo, dar şi de preţurile mari la furaje, astfel că specialiştii CE se aşteaptă ca producţia să nu crească anul acesta faţă de 2012, când s-au realizat 151.8 milioane de tone, deşi cota de lapte alocată statelor membre a crescut cu 1%. Din estimările lor, o îmbunătăţire a situaţiei pe această piaţă ar urma să fie vizibilă de abia în 2014.
„Preţul la nivel mondial al aproduselor lactate a fost foarte ridicat la începutul acestui an, din cauza cererii tot mai mari în contextul unei producţii slabe atât în emisfera nordică cât şi în cea sudică. În ciuda estimărilor că producţia de lapte va creşte în cel de-al doilea semestru al anului, preţurile din UE şi restul lumii ar trebui să rămână la acelaşi nivel”, mai spun specialiştii UE.