Ce se va întâmpla cu prețurile Coca-Cola anul acesta. Anul trecut, vânzările companiei au stagnat, dar nu și veniturile

Cu vânzări în volum similare cu cele din 2023, Coca-Cola Company, proprietarul mărcilor înregistrate, și-a asigurat venituri nete din exploatare cu 3% mai mari inclusiv pe fondul unor prețuri mai mari. Pentru 2025, la nivel global, există riscul unor noi majorări de preț urmare a inflației, a condițiilor meteorologice ce pot reduce disponibilitatea unor materii prime. Pe de altă parte, mediul competitiv și puterea tot mai mare a retailerilor țin prețurile în jos.
Alina Stanciu - D, 23 feb. 2025, 19:05
Ce se va întâmpla cu prețurile Coca-Cola anul acesta. Anul trecut, vânzările companiei au stagnat, dar nu și veniturile

Sistemul Coca-Cola a vândut anul trecut la nivel mondial 33,7 miliarde de unități, față de 33,3 miliarde în 2023, din care băuturile răcoritoare carbogazoase au reprezentat 69% din volum, atât în 2024, cât și în 2023. De asemenea, 47% din ce a vândut sistemul la nivel mondial  a fost sub brandul Coca-Cola, potrivit companiei.

Volumele din Europa, Orientul Mijlociu și Africa au fost similare față de cele din 2023 , pe fondul unei creșteri de 4% la apă, băuturi pentru sportivi, cafea și ceai compensate de o scădere de  1% în Trademark Coca-Cola și de 5% a categoriei sucuri, produse lactate cu valoare adăugată și băuturi pe bază de plante. Cât despre încasări, compania a raportat venituri nete din exploatare cu 3% mai mari față de 2023, respectiv 47 de miliarde de dolari. (o creștere de 1,3 miliarde de dolari).

Și aceasta și urmare a creșterii prețurilor cu impact cuprins între 2% (în Asia-Pacific) și 21% (în America latină) în veniturile nete. În Europa, mixul de prețuri a fost de 17%, față de 11% cât a fost procentul la nivel consolidat.

Potrivit companiei, mixul de prețuri, produse și geografie se referă la modificarea veniturilor nete din exploatare din cauza unor factori precum măsurile de stabilire a prețurilor luate de societate și, după caz, de partenerii îmbuteliatori; mixul de categorii, produse și pachete vândute; și mixul de canale și teritorii geografice în care au avut loc vânzările.

„Mixul preț, produs și impactul geografic a avut un impact favorabil de 11% asupra veniturilor noastre nete consolidate. În Europa, Orientul Mijlociu și Africa, impactul favorabil a fost generat de  inițiative de stabilire a prețurilor, inclusiv prețuri inflaționiste în Turcia și Zimbabwe și de un mix geografic favorabil. În schimb, creșterea finanțării promoțiilor și campaniilor de marketing a avut un impact negativ”.

Marja de profit brut a Coca-Cola Company a crescut anul trecut la 61,1%  de la 59,5% în 2023, în principal datorită impactului inițiativelor favorabile de stabilire a prețurilor și rebranșării operațiunilor de îmbuteliere din Filipine, Bangladesh și anumite teritorii din India, parțial compensate de impactul nefavorabil al fluctuațiilor cursului de schimb valutar și de costurile mai mari ale materiilor prime.

Ce se va întâmpla cu prețurile băuturilor Coca-Cola anul acesta

Cât despre politicile de preț pentru anul în curs, compania anunță că „inflația afectează modul în care ne desfășurăm activitatea pe multe piețe din întreaga lume”.

„În general, credem că, în timp, vom fi capabili să creștem prețurile pentru a contracara majoritatea efectelor inflaționiste ale creșterii costurilor și pentru a genera suficiente fluxuri de numerar pentru a ne menține capacitatea de producție”, transmaite compania care, pe de altă parte, se confruntă cu un mediu foarte competitiv.

„Capacitatea noastră de a menține sau de a câștiga cote de vânzări pe piața globală sau pe piețele regionale sau locale poate fi limitată ca urmare a acțiunilor concurenților. Presiunile concurențiale pot determina societatea și partenerii noștri de îmbuteliere să reducă prețurile pe care le percepem clienților sau pot limita capacitatea noastră și a îmbuteliatorilor noștri de a crește prețurile, după cum ar putea fi necesar ca răspuns la creșterile costurilor materiilor prime și ale altor costuri. Astfel de presiuni pot crește, de asemenea, costurile de marketing, împreună cu taxele de plasare în magazine, sloturi și alte taxe de marketing. În plus, creșterea rapidă a comerțului electronic poate crea o deflație suplimentară a prețurilor de consum, facilitând, printre altele, compararea cumpărăturilor, și ar putea amenința valoarea unora dintre strategiile noastre tradiționale de orientare către piață, afectând astfel negativ veniturile. În cazul în care nu ne consolidăm continuu capacitățile de marketing, de analiză a datelor (inclusiv inteligența artificială și învățarea automată) și de inovare pentru a înțelege și a menține interesul consumatorilor, loialitatea față de marcă și cota de piață, extinzându-ne în același timp în mod strategic în alte categorii profitabile din industria băuturilor comerciale, activitatea noastră ar putea fi afectată negativ”.

De asemenea, transmite compania, industria răcoritoarelor este afectată de tendința de consolidare dintre canalele de vânzare cu amănuntul, în special în Europa și în Statele Unite. Comercianții cu amănuntul pot solicita prețuri mai mici, pot cere cheltuieli de marketing sau promoționale mai mari pentru a-și susține afacerile și pot fi mai predispuși să își utilizeze rețelele de distribuție pentru a introduce și dezvolta mărci private, oricare dintre acestea putând afecta negativ profitabilitatea sistemului Coca-Cola.

Industria este, de asemenea, afectată de creșterea rapidă a vânzărilor prin intermediul comerțului online. Și aceasta pentru că este posibil ca producătorul să nu poată să dezvolte și să mențină relații de succes cu comercianții online, fără a suferi o deteriorare a relațiilor cu clienții cheie care operează canale fizice.

Cât despre materiile prime, Coca-Cola Company spune că zahărul, principalul ingredient folosit în Europa, este disponibil din numeroase surse, dar prețul lui este supus fluctuațiilor. De asemenea, sucul și concentratul de suc din diverse fructe provine în general din Florida și din emisfera sudică (în special Brazilia), iar riscul vine din faptul că industria este afectată de boala de înverzire a citricelor și de variabilitatea condițiilor meteorologice care pot afecta calitatea și aprovizionarea cu suc de portocale și concentrat de suc de portocale.

În special, vremea geroasă sau uraganele din centrul Floridei pot duce la penurii și prețuri mai mari pentru sucul de portocale și concentratul de suc de portocale în întreaga industrie. În plus, schimbarea tiparelor meteorologice afectează în mod negativ producția de citrice, contribuind la provocări precum boli și producții mai mici ce duc la creșterea costurilor și prețurilor producătorilor.

The Coca-Cola Company este o companie producătoare de băuturi care vinde în peste 200 de țări și teritorii.

În România, Coca-Cola deține și funcționează pe baza unui sistem propriu, incluzând toate verigile necesare producerii și distribuției produselor către consumatori. Pe plan local, Sistemul este format din Coca-Cola România (filială a The Coca-Cola Company, proprietarul mărcilor înregistrate) și partenerul său, Coca-Cola HBC România, care îmbuteliază și distribuie produsele Coca-Cola sub licența The Coca-Cola Company în România.

Coca-Cola HBC AG („Coca-Cola Hellenic”) are operațiuni de îmbuteliere și distribuție în Armenia, Austria, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Egipt, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Moldova, Muntenegru, Nigeria, Macedonia de Nord, Irlanda de Nord, Polonia, Republica Irlanda, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Elveția și Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Putin anunță că Rusia va construi șase submarine nucleare noi până în 2030
Putin anunță că Rusia va construi șase submarine nucleare noi până în 2030
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi construirea a şase noi submarine nucleare până în anul 2030 în regiunea Arhanghelsk, în nordul părţii europene a Rusiei, relatează agenţia......
O companie indiană a livrat explozibili Rusiei, în ciuda avertismentelor americane
O companie indiană a livrat explozibili Rusiei, în ciuda avertismentelor americane
O firmă din India a livrat Rusiei în decembrie anul trecut o cantitate de compus explozibil de uz militar în valoare de ...
Principalul indice al Bursei de la București a atins joi un nou nivel record
Principalul indice al Bursei de la București a atins joi un nou nivel record
Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate pe Piaţa ...
ALD Automotive I LeasePlan a finalizat procesul de integrare în România sub brandul Ayvens. Compania are o noua echipă de conducere
ALD Automotive I LeasePlan a finalizat procesul de integrare în România sub brandul Ayvens. Compania are o noua echipă ...
ALD Automotive I LeasePlan anunță finalizarea procesului de integrare a celor două companii sub brandul Ayvens și prezintă ...