Ce se întâmplă în continuare în Biserica Romano-Catolică după moartea sa.
Ritualurile marchează sfârșitul unui pontificat și începutul următorului. Șambelanul papei, cardinalul Kevin Farrell, confirmă oficial decesul. El sigilează apoi apartamentul privat al papei și pregătește funeraliile.
Șambelanul și trei asistenți decid când sicriul papei va fi dus în Bazilica Sfântul Petru pentru a fi vozotat de public.
„Ce mare sete de moarte, de ucidere, vedem în fiecare zi”. În ultimul mesaj public către lume, Papa Francisc a făcut apel la pace, din Ucraina până în Gaza. De asemenea, ei se asigură că „Inelul pescarului” și sigiliul de plumb al papei sunt rupte, astfel încât să nu mai poată fi folosite de nimeni.
Nu se efectuează nicio autopsie.
Ritualurile de doliu durează nouă zile, data funeraliilor și a înmormântării urmând să fie stabilită de cardinali.
În mod normal, funeraliile ar urma să aibă loc la patru până la șase zile după deces, în Piața Sfântul Petru.
Francisc a spus că, spre deosebire de mulți predecesori, nu va fi înmormântat în cripta Bazilicii Sfântul Petru, ci în Bazilica Sfânta Maria Majoră din Roma.
Papa Francisc, suveranul contestat de conservatori care a reformat Biserica Catolică și a declarat „toleranța zero” față de abuzurile sexuale din biserică. De asemenea, el a cerut să fie înmormântat într-un sicriu simplu din lemn.
Colegiul Cardinalilor supraveghează afacerile de zi cu zi în timpul interimatului. Are însă puteri limitate, iar o mare parte din administrația centrală a Bisericii se oprește.
Conclavul pentru alegerea unui nou papă începe în Capela Sixtină de la Vatican la 15-20 de zile după deces. Cardinalii, care sunt închiși la Vatican pe durata conclavului, decid ziua exactă.
Toți cardinalii cu vârsta sub 80 de ani pot lua parte la votul secret. Aceștia au nevoie de o majoritate de cel puțin două treimi plus unu pentru a-l alege pe noul papă, astfel încât votul poate dura mai multe runde, pe parcursul mai multor zile.
La încheierea alegerilor, noul papă este întrebat dacă acceptă demnitatea și ce nume dorește să ia.
Scrisoarea emoționantă pe care a trimis-o Papa Francisc înainte să moară unui director de ziar: „Cuvintele nu sunt niciodată doar atât”
Lumea află vestea alegerii unui nou papă atunci când un oficial arde buletinele de vot cu substanțe chimice speciale care generează un fum alb, ce iese pe coșul capelei.
Aceștia folosesc alte substanțe chimice pentru a produce fum negru care indică un vot neconcludent.
Decanul Colegiului Cardinalilor urcă apoi în balconul central al Bazilicii Sfântul Petru pentru a anunța „Habemus Papam” (Avem papă).
Noul papă apare apoi și dă binecuvântarea sa mulțimii din piață.