Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă anul acesta cadourile se cumpără preponderent din economii

Anul acesta, cadourile de Crăciun se cumpără cu fondurile din economii (53% dintre respondenți), nu cu bani împrumutați (5%), arată Revolut Money Report. Dacă pentru 41% dintre români, cadourile tradiționale sunt în continuare preferate, pentru 28% dintre femei cadourile perfecte sunt în bani, iar pentru tinerii din Generația Z preferințele merg net în favoarea cadourilor în bani (33%).
Gabriela Ţinteanu - vin, 15 nov. 2024, 22:00
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă anul acesta cadourile se cumpără preponderent din economii

Românii deja se pregătesc intens de sărbătorile de iarnă, în condițiile în care doi din cinci români (44%) spun că alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon pentru că inflația le afectează finanțele personale și ale familiei, după cum arată un studiu Revolut făcut împreună cu compania de cercetare Dynata.

Cum ultimii ani au fost marcați de multe evenimente imprevizibile și unii dintre concetățenii noștri au început să fie mai atenți cu banii lor, majoritatea românilor apelează la economii pentru a-și pregăti bugetele necesare cadourilor de Crăciun (53%), arată studiul Revolut și Dynata. Atât bărbații, cât și femeile au dat același răspuns în proporții similare (53% vs 52%), în legătură cu intențiile legate de bugetele pentru darurile de sărbători.

Categoria 45-54 de ani au cea mai ridicată rată de răspuns în apelul la împrumuturi pentru cadourile de Crăciun

Doar 32% dintre respondenții la studiul Revolut au spus că se folosesc exclusiv de fondurile deținute în cont pentru a achiziționa cadourile de sărbători, fără să fie nevoie să economisească sau să se împrumute. Aceeași cercetare ne arată că cei care iau în calcul un împrumut pentru darurile din tolba Moșului reprezintă doar 5% dintre respondenți. În același timp, studiul a mai scos la iveală că un procent important de respondenți (11%) se decid în ultimul moment de unde vor lua bugetul pentru cadourile de Crăciun.

Există, totuși, unele diferențe notabile după vârstă în privința surselor de finanțare a cadourilor de Crăciun. Cei mai tineri (18-24 de ani) tind mai degrabă să strângă bani (65%), cei din segmentele de vârstă medie (35-54 de ani) contează mai degrabă pe lichiditățile de care dispun (33%), în timp ce românii din categoria 45-54 de ani au cea mai ridicată rată de răspuns în favoarea împrumuturi (6%).

Cei mai mulți români pun bani deoparte sau împrumută în medie 500 de lei pentru cadourile de Crăciun

Dacă ne uităm la românii care și-au făcut deja un plan financiar pentru cadourile de sărbători, studiul ne arată că cei mai mulți (22%) s-au orientat spre un buget economisit de 500 de lei, 12% între 750-1.000 de lei, iar 10% între 500-750 de lei. Găsim, totuși, și 9% dintre respondenți care economisesc în acest scop chiar peste 1.000 de lei. În privința împrumuturilor, 2% au spus că vor împrumuta până la 1.000 de lei, iar alți 2% între 500-1.000 de lei.

Generațiile se poziționează diferențiat și față de nivelul bugetelor economisite sau împrumutate. Generația Z preferă să economisească sume mai mici, de până în 500 de lei (36%), milenialii pun deoparte bugete mai consistente, de peste 1.000 de lei (11%), Gen X are cel mai mare procent de respondenți care se împrumută până la 1.000 de lei (5%).

Diferențe apar și între cele două sexe – bărbații pun deoparte sume mai mari decât femeile (27% dintre respondenții bărbați economisesc peste 750 de lei, în timp ce 27% dintre femei economisesc sub 500 de lei).

Unul din patru români și-a deschis cont de economii Revolut după 1 octombrie

Tendința spre economisire este confirmată și de datele interne ale Revolut. Conform datelor analizate în formă agregată și anonimizată de către banca digitală, unul din patru conturi de economii în lei deschise de clienții români a fost creat după 1 octombrie 2024, iar soldul total a crescut cu 20% de la aceeași dată până la jumătatea lunii noiembrie.

În februarie 2024, Revolut a lansat Conturile de economii

âinstant, clienții Revolut putând obține până la 4,25% dobândă brută anuală la depozitele în lei deschise în conturile de economii oferite direct în aplicație de Revolut Bank UAB. Conturile de economii sunt accesibile la orice oră pentru depuneri sau retrageri, iar dobânda se acumulează zilnic, produsul fiind disponibil pentru toate planurile Revolut (cu dobândă diferențiată în funcție de tipul de plan deținut).

Cum arată cadoul perfect de Crăciun?

Studiul Revolut a aflat și ce și-ar dori românii să găsească sub brad, în dimineața Crăciunului. Pentru doi din cinci români (41%), cadourile preferate sunt îmbrăcămintea, accesoriile și produsele electronice/ electrocasnice.

Totuși, pe poziția a doua, cu 26% se află cadourile în bani, care să le permită respondenților să își cumpere ceea ce își doresc ei. Pe poziția a treia, cu 14%, figurează experiențele (călătorii, cursuri, concerte). 6% dintre respondenți nu își doresc nimic, iar 3% au răspuns cu „nu știu” la această întrebare.

Preferințele în funcție de sex ne arată că femeile sunt mai practice și vor mai mult decât bărbații să primească daruri în bani (27% femei vs. 24% bărbați, participanți la studiu au fost mai mulți bărbați decât femei), în timp ce bărbații sunt net în favoarea cadourilor constând în obiecte diverse (vestimentație, accesorii, aparatură), cu 44% bărbați  vs. 38% femei.

Generația Z este categoric favorabilă cadourilor în bani (33%), în timp ce milenialii preferă darurile în produse diverse (48%), GenX își dorește experiențe mai mult ca alte generații (18%), iar seniorii (65+) au cele mai multe răspunsuri potrivit cărora nu își doresc nimic (12%).

Care sunt experiențele preferate de români pentru cadourile de Crăciun?

Studiul Revolut arată că șapte români din zece pun pe primul loc vacanțele și călătoriile (71%). Pe poziția a doua, la egalitate, se află concertele sau biletele la evenimente și voucherele la spa și centre de wellness (16%), iar pe poziția a treia, tot la egalitate, experiențele gastronomice sau biletele la spectacole și expoziții (9%). Românii își mai doresc și activități outdoor (7%), cursuri și ateliere pentru diverse hobby-uri (7%) sau mile aeriene (4%).

Pentru multe dintre aceste dorințe, Revolut poate fi considerat ca un one-stop-shop unde românii pot găsi soluții pentru cadouri în bani, cu ajutorul transferurilor instant care pot fi însoțite și de gif-uri animate de sezon, dar și mile aeriene, prin Punctele Revolut, sau cazări și experiențe inedite în orice colț al lumii, cu Sejururi și Activități.

„Scopul nostru este să devenim prima opțiune de bancă digitală care pune la dispoziția clienților tot ce le trebuie pentru a-și gestiona bugetul personal. În România, ambiția noastră se traduce în ecosistemul financiar creat, prin care punem laolaltă produse bancare clasice precum credite, conturi de economii, conturi curente și produse de lifestyle, disponibile din doar câteva apăsări de ecran, alături de alte beneficii și la costuri transparente”, a declarat Mariia Lukash, Head of Growth Revolut în Europa Centrală și de Est (CEE).

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Altex preia lanțul de magazine de bricolaj Brico Depot de la Kingfisher, pentru o valoare a companiei de 70 milioane de euro
Altex preia lanțul de magazine de bricolaj Brico Depot de la Kingfisher, pentru o valoare a companiei de 70 milioane de ...
Altex, liderul pieței electroIT din România, fondat de Dan Ostahie, a cumpărat cele 31 de magazine Brico Depot de la grupul britanic Grupul Kingfisher. Brico Depot România își va continua......
Record pentru Nissan. Acţiunile au crescut cu 24%, pe fondul posibilei fuziuni cu Honda
Record pentru Nissan. Acţiunile au crescut cu 24%, pe fondul posibilei fuziuni cu Honda
Acţiunile Nissan Motor au crescut miercuri cu 24% la Bursa de la Tokyo, cel mai mult în ultimele cinci decenii, pe fondul ...
Autonom cumpără 30% din Meridian Taxi
Autonom cumpără 30% din Meridian Taxi
Divizia de investiții a grupului Autonom a cumpărat 30% din acțiunile Meridian Taxi, una dintre companiile de transport ...
Fitch Ratings a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, de la stabilă
Fitch Ratings a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, de la stabilă
Fitch a revizuit perspectiva ratingului de ţară al României la negativă, la BBB-, de la stabilă (perspectivă stabilită ...