Cu cât mai dese sunt accidentele într-un anumit oraș, cu cât mai scumpă reparația în service, cu atât mai mare este și prețul și, invers, cu cât costurile sunt mai mici pentru asigurător, cu atât și prețul stabilit este mai mic. Este un element care se regăsește, din 2022, în analiza majorității asigurătorilor RCA, însă lipsește din calculul tarifului de referință, scrie www.studiifinanciare.ro
Această discrepanță a apărut în contextul în care, la solicitarea Comisiei Europene, care a deschis la adresa României cauza de infrigement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL, Autoritatea de Supraveghere Financiară( ASF) a modificat leigislația secundară în domeniu astfel încât societățile de asigurare să aibă libertate totală în stabilirea tarifelor RCA.
Anterior acestei modificări, societățile nu puteau forma segmentele de clienți decât prin prisma criteriilor folosite și în calculul tarifului de referință, adică vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului mașinii asigurate. Chiar și în acele condiții, prețurile de vânzare au fost constant sub tariful de referință.
Într-o analiză bazată pe datele de vânzare ale celor mai “ieftine” două societăți, se poate observa că, din 26 de segmente de persoane fizice, doar în cazul a cinci segmente prețul de vânzare este peste ultimul tarif de referință publicat. Mai mult, în unele cazuri prețurile de vânzare ajung să fie și cu 30% mai mici decât referința.