CE solicită progrese mai rapide pentru uniunea pieţelor de capital, pentru un sistem financiar mai integrat

Comisia Europeană a prezentat miercuri un raport privind progresele înregistrate în ceea ce priveşte reducerea riscurilor în uniunea bancară şi a îndemnat la progrese mai rapide privind uniunea pieţelor de capital, pentru un sistem financiar al UE mai integrat şi mai stabil, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Economica.net - mie, 28 nov. 2018, 12:38
CE solicită progrese mai rapide pentru uniunea pieţelor de capital, pentru un sistem financiar mai integrat

Stabilitatea financiară a fost consolidată substanţial în ultimii ani, iar reducerea riscurilor în sectorul bancar al UE continuă într-un ritm susţinut, după cum a subliniat Comisia în două comunicări prezentate înaintea Consiliului European din decembrie şi a reuniunii la nivel înalt a zonei euro, în cadrul cărora ar trebui luate decizii privind aprofundarea uniunii economice şi monetare a Europei. În acelaşi timp, eforturile în ceea ce priveşte stabilitatea financiară şi integrarea trebuie să continue, apreciază Executivul comunitar, iar colegiuitorii trebuie să ajungă acum la un acord cu privire la toate propunerile-cheie care le-au fost înaintate spre adoptare.

În cel de-al treilea raport al său privind progresele înregistrate cu privire la reducerea creditelor neperformante, Comisia a subliniat miercuri că în sectorul bancar european a continuat să se înregistreze o scădere a creditelor neperformante, acestea situându-se în prezent la 3,4%, ca medie, la nivelul UE. Această evoluţie este foarte încurajatoare, chiar dacă trebuie depuse în continuare eforturi pentru a aborda problemele moştenite din trecut, care continuă să afecteze acest sector de la izbucnirea crizei financiare până în prezent.

Într-o comunicare separată, Comisia solicită, de asemenea, reînnoirea angajamentului politic şi a eforturilor de finalizare a elementelor constitutive fundamentale ale uniunii pieţelor de capital (UPC) înainte de alegerile europene din luna mai a anului viitor. Alături de finalizarea uniunii bancare, acest demers este esenţial pentru dezvoltarea uniunii economice şi monetare şi pentru consolidarea rolului internaţional al monedei euro.

„Rezolvarea problemei stocurilor mari de credite neperformante face parte din eforturile de reducere a riscurilor din sectorul bancar european. Sperăm, de asemenea, să se ajungă rapid la un acord privind pachetul bancar şi pachetul referitor la creditele neperformante. Pe baza progreselor înregistrate în ceea ce priveşte reducerea riscurilor, invit miniştri de Finanţe din UE şi liderii UE să convină, în decembrie, asupra adoptării unor măsuri concrete de partajare a riscurilor. O uniune economică şi monetară mai puternică este în interesul tuturor. Uniunea pieţelor de capital are un rol-cheie în consolidarea uniunii economice şi monetare şi a monedei euro. Pieţele financiare mai integrate vor fi în măsură să absoarbă mai bine eventualele şocuri înainte ca acestea să ajungă la contribuabil. Existenţa unor pieţe de capital mai active şi mai lichide în Europa va însemna, de asemenea, ca participanţii pe piaţă vor putea recurge într-o mai mare măsura la moneda euro în activităţile lor cotidiene”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei, responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital.

La rândul său, Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei, responsabil pentru locuri de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate, a afirmat: „Uniunea pieţelor de capital urmăreşte asigurarea unui acces mai larg al întreprinderilor mici şi mijlocii la finanţare şi creşterea oportunităţilor de investiţii în Europa. Dorim ca întreprinderile şi cetăţenii să beneficieze pe deplin de potenţialul oferit de pieţele unice ale serviciilor bancare şi financiare. Acesta este motivul pentru care contăm pe sprijinul Parlamentului European şi al Consiliului în vederea ajungerii la un acord rapid cu privire la măsurile restante pe care le-am propus în cadrul agendei uniunii bancare şi a uniunii pieţelor de capital”.

După cum a subliniat Comisia în comunicarea sa din octombrie 2017, uniunea bancară ar trebui finalizată prin două măsuri simultane: de reducere a riscurilor şi de partajare a riscurilor. Comisia a prezentat miercuri, pentru a treia oară, un raport privind progresele înregistrate în ceea ce priveşte eforturile de reducere a riscurilor. Ratele creditelor neperformante identificate în sectorul bancar european au continuat să scadă în prima jumătate a anului 2018, ajungând la o medie de 3,4%, şi se apropie din nou de nivelurile anterioare crizei. Aceasta confirmă tendinţa generală de îmbunătăţire a situaţiei care s-a înregistrat în întreaga Uniune în ultimii ani;

Această scădere a fost posibilă datorită acţiunilor ferme întreprinse de statele membre şi de actorii de pe piaţă, în special în ţările cu niveluri relativ ridicate ale creditelor neperformante. Chiar dacă aceste rezultate sunt încurajatoare, ratele ridicate ale creditelor neperformante rămân o provocare în unele state membre. Raportul de miercuri va fi luat în considerare în discuţiile din cadrul reuniunii la nivel înalt a zonei euro din decembrie privind consolidarea Mecanismului european de stabilitate şi finalizarea uniunii bancare, inclusiv instituirea unui mecanism comun de sprijin pentru Fondul unic de rezoluţie şi adoptarea unor măsuri suplimentare în vederea instituirii unui sistem european de asigurare a depozitelor, se arată în comunicatul Executivului comunitar.

De asemenea, Comisia salută progresele realizate în cadrul trilogurilor purtate pe tema pachetului de măsuri privind reducerea riscurilor din sectorul bancar din noiembrie 2016 şi îndeamnă Parlamentul European şi Consiliul să ajungă rapid la un acord cu privire la acest pachet, precum şi cu privire la pachetul cuprinzător din martie 2018 de măsuri legislative vizând remedierea problemei creditelor neperformante. Comunicarea confirmă, totodată, faptul că au fost îndeplinite toate obiectivele care ţineau de responsabilitatea Comisiei, incluse în Planul de acţiune al Consiliului privind creditele neperformante din iulie 2017. La cererea Consiliului, comunicarea este însoţită de un document de lucru elaborat de serviciile Comisiei referitor la posibila instituire a unei platforme europene de tranzacţionare a creditelor neperformante, o piaţă electronică în cadrul căreia băncile şi investitorii ar putea tranzacţiona creditele neperformante şi portofoliile de credite neperformante.

Comisia Europeană consideră că este esenţial să se finalizeze uniunea pieţelor de capital (UPC) pentru a conferi mai multă rezilienţă economiilor statelor membre şi uniunii economice şi monetare, pentru a proteja stabilitatea financiară, pentru a consolida rolul internaţional al monedei euro şi pentru a diversifica sursele de finanţare, în special cele destinate întreprinderilor mici şi mijlocii. Uniunea pieţelor de capital le va oferi consumatorilor mai multe opţiuni, permiţându-le să cumpere produse de investiţii mai ieftine şi mai bune şi le va permite furnizorilor de servicii financiare să îşi extindă activitatea, oferind servicii în alte state membre, se arată în comunicatul Executivului comunitar.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...