Ce soluţii propune AmCham Romania pentru o creditare ieftină

Economica.net
14 02. 2019
ghiseu_banca_61092000

AmCham atrage atenţia că dorinţa declarată a politicienilor, de a asigura condiţiile ca populaţia să beneficieze de un cost accesibil al creditului, nu poate fi realizată prin instituirea unor măsuri fiscale intempestive, fără studiu de impact, şi în afara unei strategii fiscal-bugetare coerente.

Camera de comerţ avertizează că abordarea OUG 114/2019 se îndepărtează flagrant de soluţiile fezabile propuse de stiinţa şi practica economică. În plus, AmCham subliniază că nivelul ROBOR este influenţat semnificativ de evoluţiile economiei naţionale şi globale, fiind un barometru receptiv la piaţă.

„Astfel, într-un context economic în care Guvernul şi-a crescut permanent nevoile de finanţare curentă în ultimii ani este natural ca presiunea pe costul banilor să crească, influenţând prin urmare în sens ascendent şi costul creditelor aferente sectorului privat. De altfel, mecanismul prin care Guvernul absoarbe din piaţă cu precădere creditul disponibil în defavoarea celorlalţi participanţi din piaţă poartă denumirea de „crowding out effect” în literatura economică şi descrie stimularea excesivă a finanţării datoriei publice în detrimentul celei private”, se arată în comunicatul citat de News.ro