Ce spun afaceriştii britanici despre ieşirea ţării din UE

Economica.net
25 01. 2013
uk_3d_27381000

„Nu e vorba că întoarcem spatele Europei, ba dimpotrivă. Doar vrem să facem în asa fel încât Europa să fie mai competitivă, mai deschisă, mai flexibilă si să asigurăm locul Regatului unit în sânul acestei Europe” a declarat liderul britanic. Chiar dacă David Cameron personal s-a pronunţat în favoarea rămânerii ţării sale în UE, discursul său a stârnit multă îngrijorare în rândul politicienilor europeni dar mai ales in randul oamenilor de afaceri britanici. Vor avea de câstigat oamenii de afaceri britanici sau nu de pe urma unei eventuale ieisiri din UE .

În faţa elitei politico-economice mondiale reunite la Davos în Elvetia, David Cameron a tinut în mod vădit să-şi liniştească partenerii după discursul său de miercuri. „Marea Britanie este înainte de toate dispusă să reformeze Uniunea europeană din interior” a spus el. Cameron refuză însă „ideea de a construi cu forcepsul o uniune politică centralizată. Ar fi o gravă eroare iar tara mea nu va participa la asa ceva” a precizat liderul conservator britanic.

În opinia unor analişti, David Cameron a căutat prin discursul său consacrat Europei – în care a anunţat organizarea unui referendum privind rămânerea sau nu a Marii Britanii în Uniunea europeană – să se înscrie în istorie. Totodată el si-a lansat si pariul politic al carierei sale. Chiar dacă el personal se pronuntă în favoarea mentinerii Regatului unit în sânul celor 27, optiunea pe care o va propune compatriotilor săi cel târziu în 2017, riscă să modifice viitorul tării în care trăiesc si s-o scoată în afara Uniunii.

Legăturile Marii Britanii cu Europa si în particular cu zona euro sunt un subiect recurent de tensiuni. Britanicii se tem că o integrare prea mare a tărilor din zona euro va defavoriza piata bursieră din City, în detrimentul integritătii pietei unice, una dintre realizările majore ale europenilor pe care Londra ar vrea să se recentreze cei 27. Si dacă City-ul nu va mai fi centrul financiar al Europei care poate migra oricând la Frankfurt sau de ce nu la Paris? Si dacă insulele britanice nu vor mai fi ca azi, poarta de intrare în Europa? Dealtfel acum câteva zile, cosntructorul japonez de masini Honda îi încuraja pe britancii să rămână în inima Europei.

Sabia lui Damoclès este ridicată de David Cameron la momentul nepotrivit. Criza zonei euro a dispărut, cel putin din prima linie, iar moneda natională britanică, lira sterlină, nu mai este azi „valoare refugiu”. Strategia europeană a lui Cameron riscă să pună la grea încercare asadar lira sterlină si în general economia britanică. O economie zdruncinată, cu o datorie ce si-ar putea pierde si ea în curând multrâvnita nota triplu A. Timp de câtiva ani de acum încolo investitorii străini se vor întreba ce greutate va mai avea Londra în reglementarea pietei unice dacă iese din dispozitivul celor 27. Ori, piata unică, adică Europa, reprezintă jumătate din comertul exterior al Regatului unit reamintea un om de afaceri britanic prezent la Davos si exasperat de ipoteza ca tara sa să iasă din Uniunea Europeană.

In fata acestor critici, peste 50 de lideri de firme – din care o treime donatori ai partidului conservator britanic – care sprijină ideea de referendum au publicat o scrisoare comună în ziarul Times afirmând că „noua perspectivă europeană a tării – adică referendumul – va fi bună pentru afaceri si bună pentru piata muncii interne”. O luare de pozitie ce contrastează cu reactiile mai măsurate si diferite ale unor oameni de afaceri care se tem, cum spuneam, ca referendumul să nu facă decât să amâne decizii importante de investitii în Regatul unit. Incertitudini ce se adaugă unui mediu deja extrem de volatil si nesigur.