Ce spun analiştii despre România după ce au apărut probleme pentru Europa de Est din cauza „rateurilor” Germaniei

Cele mai mari economii din Europa de Est s-au bazat pe cererea internă pentru a rămâne pe linia de plutire în trimestrul al treilea, în condiţiile în care Germania, principalul lor partener comercial, se chinuie să evite recesiunea, transmite Bloomberg.
AGERPRES - joi, 14 nov. 2024, 11:24
Ce spun analiştii despre România după ce au apărut probleme pentru Europa de Est din cauza

În România, datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică arată că Produsul Intern Brut a crescut cu 1,1% în ritm anual în perioada iulie-septembrie, mai puţin decât avansul de 1,6% prognozat de analiştii intervievaţi de Bloomberg, şi asta în pofida majorării cheltuielilor guvernamentale cu infrastructura şi beneficiile sociale. Comparativ cu trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut nu s-a modificat în trimestrul trei al acestui an, ceea ce înseamnă că economia românească a evitat la limită recesiunea, scrie Agerpres.

„Romania a înregistrat ritmuri de creştere mai mari decât vecinii în ultimii ani, în condiţiile în care producţia economică a fost afectată mai puţin de şocurile pandemiei de Covid-19 şi invazia rusească din Ucraina”, a declarat Kevin Daly, analist la Goldman Sachs, înainte de publicarea datelor INS. „Pentru 2024 mizăm pe o creştere anuală de 1,3%, chiar dacă ne aşteptăm la un avans mai mare în a doua jumătate a anului datorită impulsului dat de poziţia fiscală relaxată a României”, a adăugat Kevin Daly.

Cel mai probabil, avansul economiei româneşti a fost afectat de seceta gravă din timpul verii şi de cererea mai mică pentru exporturile sale dominate de automobile. Confruntată cu una din cele mai mari inflaţii din Uniunea Europeană, Banca Naţională a României a menţinut dobânda nemodificată la 6,5%, la ultimele sale reuniuni.

În Ungaria însă, economia a intrat în recesiune, deoarece consumul intern nu a putut compensa diminuarea semnificativă a producţiei industriale. Contracţia cu 0,7% a PIB-ului Ungariei în trimestrul al treilea, vine după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea, ceea ce înseamnă că Ungaria este din nou în recesiune, o situaţie cu care s-a mai confruntat şi la începutul lui 2023.

De asemenea, economia cehă a înregistrat un avans sub aşteptări în trimestrul al treilea, pe măsură ce consumul gospodăriilor a continuat să îşi revină dar exporturile au rămas la un nivel scăzut.

În Polonia, cel mai probabil economia a pierdut din elan în trimestrul al treilea comparativ cu rezultatele solide din trimestrul al doilea. Analiştii intervievaţi de Bloomberg prognozează ca ritmul de creştere a economiei poloneze a încetinit până la 2,9% în perioada iulie-septembrie, de la un avans de 3,2% în al doilea trimestru. Datele oficiale vor fi publicate joi seara.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, ţara este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Guvernul de la Berlin mizează în prezent pe o contracţie de 0,2% a PIB-ului pe ansamblul anului 2024. Produsul Intern Brut al celei mai mari economii europene s-a contractat deja cu 0,3% în 2023. O nouă contracţie ar însemna doi ani la rând de scădere a economiei germane.

Te-ar mai putea interesa și
Black Friday 2024 la evomag: comenzi de 7 milioane de euro, în creștere cu 10% față de anul trecut
Black Friday 2024 la evomag: comenzi de 7 milioane de euro, în creștere cu 10% față de anul trecut
Retailerul evomag a încheiat campania de Black Friday 2024, care a generat comenzi totale de circa 7 milioane de euro, în creștere cu aproximativ 10% față de ediția precedentă....
Angela Merkel a încercat să frâneze apropierea rapidă a Ucrainei de NATO
Angela Merkel a încercat să frâneze apropierea rapidă a Ucrainei de NATO
Fostul cancelar german Angela Merkel a încercat să încetinească o apropiere rapidă a Ucrainei de NATO în timpul mandatului ...
Antreprenorul Aurelian Marin a preluat hotelul Zenith Conference & Spa din Mamaia și estimează afaceri de 17 milioane de euro în 2025
Antreprenorul Aurelian Marin a preluat hotelul Zenith Conference & Spa din Mamaia și estimează afaceri de 17 milioane ...
Antreprenorul Aurelian Marin, care deține grupul hotelier Paradis Hotels & Resort, dar și agenția de turism Paradis Vacanțe ...
Bitcoin se apropie de 100.000 dolari, fiind evaluat acum la aproape 97.000 dolari
Bitcoin se apropie de 100.000 dolari, fiind evaluat acum la aproape 97.000 dolari
Marșul Bitcoin spre 100.000 de dolari continuă, iar criptomoneda a depășit 96.000 dolari în premieră, deoarece investitorii ...