Ce spun băncile europene despre decizia BCE
BCE a devenit joi prima mare bancă centrală din lume care a decis să ducă dobânzile la depozitele overnight în teritoriul negativ (minus 0,10%). Practic, băncile comerciale vor plăti pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin.
‘Deşi istorică, dobânda negativă la depozite este înainte de toate una simbolică. Este neclar care va fi impactul real’, a apreciat directorul EBF, Robert Priester. ‘În calitate de bănci nu împărtăşim entuziasmul pentru dobânzi negative. Am putea spune că băncile sunt pedepsite pentru depozitarea banilor la BCE şi există dovezi că dobânzile negative afectează profitabilitatea în sectorul bancar’, a adăugat Robert Priester.
BCE intenţionează ca, prin introducerea dobânzilor negative la depozite, să determine o creştere a creditelor acordate companiilor şi gospodăriilor.
Însă directorul EBF a avertizat că efectele acestei măsuri ar putea fi unele de scurtă durată.
‘Noi, băncile europene, nu considerăm că dobânzile negative sunt un instrument eficient pentru a stimula creditarea. Cererea pentru credite este redusă, iar pieţele financiare din zona euro continuă să fie foarte fragmentate, ceea ce ar putea avea drept consecinţă transferul costurilor asupra debitorilor’, a mai spus Robert Priester.
Tot joi, consiliului guvernatorilor BCE a decis să reducă dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul de 0,15%, un nou minim istoric, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,40 (de la 0,75% anterior).