Ce spun cei doi mari furnizori de gaze ai populației, Engie și E.On, despre estimarea de dublare a prețului care va fi plătit începând cu aprilie 2025

30 01. 2024
facturi-gaz-curent

Asociația Energia Inteligentă prezenta public, acum câteva zile, un document intitulat “Propunere privind Direcțiile Strategice Post Plafonare a Prețului în Energie”, sub forma unei scrisori deschise înaintate premierului. A reținut atenția o frază din document (care este atșat la finalul acestui text):

„Prețul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de cca 0,55 lei/kWh, preț care cel mai probabil va rămâne valabil cel puțin până în vara anului 2025. Astfel, începând cu luna aprilie 2025, prețurile din facturi vor fi duble. Probabil în vara anului 2025 va reapărea timid concurența pe piața de gaze, dar care va aduce prețuri ușor mai mici, în cel mai fericit caz începând cu anul 2026.  Această variantă va adduce toate riscurile care au existat în piață înainte de plafonarea prețurilor la gaze (unele clauze abuzive, creșteri de prețuri urmare a unor clauze din contract etc.)”

În condițiile în care legislația intrată în vigoare în decembrie 2022 impune ca ofertele de furnizare de gaze (deci inclusiv la recontractare) să se facă la prețul plafonat, de 0,31 lei/kWh și a trecut mai mult de un an de atunci (deci vechiul preț contractual a expirat pentru majoritatea clienților – fac excepție puțini, care au avut contract pe doi ani) am solicitat celor doi furnizori mari, Engie și E.On, lămuriri despre acel preț contractual la acea valoare și despre estimarea de dublare a prețului final la momentul aprilie 2025, când schema se va opri.

Iată care au fost întrebările:

1.Care sunt acum prețurile de contract practicate de compania dvs în relatia cu clienții casnici?

2.Ce se va întâmpla cu prețurile din contracte dupî martie 2025? Cum apreciați estimarea de mai sus, legata de prețul de 0,55 de lei/kWh?

Iată tăspunsurile primite de la cei doi mari furnizori, Engie și E.On

Engie

1.Conform OUG nr. 27/2022, modificată și completată prin Legea nr. 357/2022, prin OUG nr. 119/ 2022 și prin Legea nr. 206/ 2023, prețurile contractuale practicate pentru furnizarea de gaze naturale nu pot depăși prețul plafonat de maximum 0,31 de lei/kWh (TVA inclus).

În plus, conform legii, prețul final facturat lunar clienților noștri are cea mai mică valoare dintre prețul plafonat de 0,31 de lei/kWh și prețul ce rezultă din suma componentelor următoare: costurile medii de achiziție, tarifele reglementate (inclusiv marja de furnizare care este reglementată) și TVA.

Prețul final facturat de gaze naturale este calculat în funcție de costul mediu de achiziție pentru întregul portofoliu de clienți al ENGIE Romania. Acesta poate să varieze de la lună la lună, în funcție de mixul de achiziție (producție locală, înmagazinare), însă nu va putea depăși valoarea de 0,31 de lei/kWh (TVA inclus) aferentă prețului plafonat la gaze naturale pentru clienții casnici.

Niciunul din contractele încheiate cu clienții noștri nu depășește ca durată de valabilitate data de 31 martie 2025.

2. Prețurile energiei sunt caracterizate de volatilitate, ceea ce face greu predictibilă evoluția acestora.

Constatăm astăzi o tendință de scădere a prețurilor, însă este dificil de evaluat dacă aceasta se va menține pe termen mediu, cu atât mai mult cu cât situația geopolitică rămâne una tensionată. Revenirea la piața dereglementată de energie trebuie atent analizată împreună cu autoritățile astfel încât să fie asigurat cadrul unei bune funcționări a acestei piețe, adică să fie asigurată o bună lichiditate a acestei piețe prin existența unor volume suficiente și printr-o dinamică a cererii și ofertei și să fie atent monitorizate semnalele de preț date de piețele europene. 

E.On

E.ON Energie România consideră că renunțarea la schema de sprijin și revenirea la piața liberă din aprilie 2025 trebuie să fie un proces bine gândit și structurat din timp pentru a evita potențiale șocuri la consumatori și pentru a permite predictibilitate furnizorilor pentru a-și gestiona portofoliile și achizițiile.

Compania noastră și-a îndeplinit în mod corect obligațiile rezultate din legislația și reglementările în vigoare, aplicând cel mai mic preț posibil la energia electrică și gazele naturale livrate clienților săi, conform OUG 27/2022. Astfel, încă din toamna anului 2022, am facturat consumul de gaze naturale la un preț mai mic decât prețul plafonat, de 0,31 de lei / kWh pentru majoritatea clienților (ca exemplu, în zona de distribuție Delgaz Grid, au fost luni în care am facturat cu 0,25 de lei/kWh, cu toate taxele si tarifele incluse). Pentru următoarele luni de iarnă prețul va depinde de cantitatea de gaze pe care va trebui să o extragem din stocuri, unde avem un cost suplimentar asociat cu inmagazinarea, dar estimăm că prețul nostru mediu/kWh va rămâne sub plafon pentru majoritatea clienților noștri.

E.ON Energie România este un furnizor prudent și predictibil care își realizează achizițiile de gaze naturale atât forward cât și spot, prețurile contractuale reflectând costurile și condițiile din piață.

La momentul de față, precum și pe întreaga perioadă de aplicare a schemelor de sprjin, prețul contractual nu se reflectă în valorile facturate clienților casnici de gaze naturale și nu este inclus nici în mecanismul de recuperare a plafoanelor acordate clienților nostri.

În ceea ce privește prețul contractual din aprilie 2025, este dificil de făcut o prognoză în acest moment, cu mai mult de 12 luni in avans. Cum vor arăta aceste prețuri va depinde foarte mult, la fel ca și în trecut, de condițiile din piață la acel moment, de cerere, de volumele disponibile, de stocurile rămase după iarna 2024-2025, dar și de modalitatea în care se va renunța la schema de plafonare.

De exemplu, dacă vom avea o iarnă blândă, în continuare, care să contribuie la menținerea stocurilor la un nivel ridicat, există șansa ca prețurile să rămână pe un trend descendent pe bursă. Pe de altă parte, volatilitatea lor poate să se accentueze în funcție de evoluțiile economice și cele geopolitice. În același timp, finalizarea perioadei de aplicare a schemei de sprijin va veni la pachet cu o multitudine de modificări, inclusiv în ceea ce privește achiziția de gaze naturale.

Este important de reținut faptul că prețurile contractuale se definesc pe baza prețurilor de piață de la momentul încheierii/reînnoirii contractului. În perioada care urmează până la finalizarea schemei de sprijin, prețurile contractuale vor fi gradual revizuite pentru a reflecta condițiile pieței de la momentul revizuirii, lucru valabil pentru toate contractele nou încheiate sau reînnoite.

Furnizorii achiziționează gazele naturale necesare portofoliului de clienți cu luni de zile înaintea perioadei de livrare pentru a putea oferi un preț adaptat la condițiile viitoare de piață. Trebuie mentionat și că între preţul la care gazele sunt cotate la bursă la un anumit moment și prețul din contractul clientului final nu există o legătură directă imediată. Acesta nu este transferat imediat în prețul contractual, dar prețul de la bursă se va reflecta în costurile noastre de achiziție din perioadele viitoare.

Ca urmare, în măsura în care trendul actual de scădere a prețului gazelor naturale la bursă se va menține, este posibilă o scădere a prețului contractual.

Puteti vedea aici: Scrisoare deschisă privind adoptarea de urgență a Strategiei Post Plafonare a Pieței de energie)