O oglindă a cererii din piață, industria etichetelor și a ambalajelor din România s-a adaptat anul acesta modificărilor de consum din zona alimentară, ținând cont de migrarea cererii dinspre produsele de brand către mărcile private ale retailerilor. „În prima parte a acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, brandurile au început să își concentreze eforturile pe reducerea costurilor, având în vedere creșterea prețurilor atât pentru utilități, cât și pentru materiile prime. Astfel, în cazul Rottaprint, printre brandurile care și-au diminuat producția de etichete și ambalaje în primul trimestru se numără cele din industriile cărnii și a laptelui, cu un procent de aroximativ 11%”, a declarat Cristi Nechita-Rotta (foto), director general Rottaprint, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de etichete și ambalaje din România, cu afaceri de 32 de milioane de euro anul trecut.
Potrivit acestuia, comenzile din zona de retail modern pentru produsele marcă proprie au crescut.
„Cu toate că este dificil de estimat cu date exacte, putem spune că există cerere mai mare din partea companiilor care își îndreaptă atenția către produsele marcă proprie, ceea ce generează o cerere crescută și pentru ambalaje și etichete personalizate. Astfel, categoria de carne proaspătă este cea care a crescut ca pondere din totalul cărnii proaspete de pe piața alimentară. În țări precum Germania, produsele marcă proprie domină această categorie, iar Rottaprint s-a adaptat cerințelor producând folii tipărite pentru caserolele de carne proaspată, dar și etichete. Am observat, de asemenea, o creștere și în zona de produse lactate, mai ales în ceea ce privește gama de lapte proaspăt și iaurturi. Totodată, în categoria mezelurilor, deși creșterea nu este atât de pronunțată ca în alte sectoare, se observă o tendință ascendentă. Pe lângă sectoarele menționate, ușoare creșteri se remarcă și în alte industrii, precum industria chimică”, mai explică acesta.
Cât despre ultima parte a anului, comenzile din industria de ambalaje și etichete nu prevestesc mari schimbări. Totuși, există anumiți factori care pot influența pe termen această situație precum măsurile luate de Guvern pentru limitarea cotei de adaos comercial la unele alimente de bază
„Având în vedere contextul actual al pieței, nu anticipăm creșteri semnificative de volume pentru cererea de etichete și ambalaje până la finalul acestui an. Observăm o stagnare a volumelor de consum. Condițiile economice actuale sunt complexe și este dificil de estimat, mai ales după crizele multiple prin care am trecut în ultima vreme. Dobânzile nu scad, iar consumul nu este încurajat activ, consumatorii cheltuind cu prudență, în mod justificat. Situația este asemănătoare și în Germania (unde activează compania n.red.), unde observăm același grad de prudență din partea consumatorilor. Date fiind aceste incertitudini, este dificil să facem previziuni solide pentru evoluția cererii de etichete și ambalaje”.
Rottaprint mizează pentru anul acesta pe o evoluție organică a business-ului. În primele cinci luni ale anului, cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 15% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Evoluția se bazează atât pe investiții în tehnologii care permit soluții de tipar cu finisări speciale, respectiv materiale sustenabile, dar și pe creșterea costurilor materiilor prime.
Pentru 2023, producătorul și-a bugetat investiții totale de circa 2 milioane euro pentru noi echipamente și tehnologii. Compania a achiziționat deja un nou echipament de tipar, iar până la finalul acestui an alți peste 800.000 euro vor fi investiți zonei de echipamente și tehnologii, dar și părții de logistică. „Prin aceste investiții ne dorim să ne îndeplinim obiectivul pe termen lung și anume facilitarea unei interacțiuni directe între branduri și consumatorii finali, prin etichete și ambalaje individuale, personalizate și digitalizate, dar și sustenabile”, mai explică managerul Rottaprint.