Ce spune Burduja despre noua variantă a Planului Naţional Integrat în Energie şi Schimbări Climatice

Trebuie să fim atenţi când ne asumăm ţinte în zona de mediu, pentru că există un echilibru fin, şi nu vrem să punem în dificultate competitivitatea României, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, referitor la noua variantă a Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC).
AGERPRES - mar, 17 sept. 2024, 13:14
Ce spune Burduja despre noua variantă a Planului Naţional Integrat în Energie şi Schimbări Climatice

„Aşa cum ştiţi, este un echilibru fin între a ne asuma ţinte extrem de ambiţioase în zona de mediu şi a pune în dificultate competitivitatea României. De asemenea, am văzut şi în ultimul Raport Draghi faptul că, la nivel european, competitivitatea continentului este în dificultate în acest moment. Deci noi trebuie să fim atenţi. Pe de o parte, sigur că ne dorim să avem un mediu curat, să lăsăm asta generaţiilor viitoare, dar continui să susţin că, cel puţin în sectorul energetic, avem securitate, competitivitate şi abia pe locul trei „verde””, a spus Burduja, în casdrul unui forum de specialitate pe teme de securitate cibernetică, scrie Agerpres .

Pe de altă parte, întrebat despre preţul energiei de pe piaţa de echilibrare, care a depăşit 100 de lei/MWh, ministrul de resort a precizat că este vorba despre „o eroare de algoritm”.

„Am discutat cu domnul Ivan, de la Dispeceratul Energetic Naţional, care se ocupă de piaţa de echilibrare, şi mi-a explicat că este practic o eroare de algoritm. Nu s-a plătit şi nu se va plăti acel preţ. Deci, este pur şi simplu o formulă greşită. E o platformă nouă pe care ei au implementat-o de vara aceasta. Nu este un preţ real, ci este o chestiune tehnică, o eroare tehnică”, a explicat oficialul.

Ministerul Energiei a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că a publicat a doua versiune actualizată a PNIESC, document care include 89 de politici şi măsuri suplimentare care vizează creşterea ponderii surselor regenerabile de energie (SRE), reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) şi implementarea unor soluţii inovatoare în toate sectoarele economice.

Potrivit sursei citate, România îşi propune să atingă neutralitatea climatică înainte de 2045, devansând astfel termenul anterior stabilit pentru anul 2050, iar până în 2030 să asigure 38% din consumul final brut de energie din surse regenerabile.

Printre obiectivele-cheie ale planului se numără reducerea emisiilor nete de GES cu 85% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, şi atingerea neutralităţii climatice înainte de 2045, devansând astfel termenul anterior stabilit pentru anul 2050.

Planul revizuit, ce va fi trimis Comisiei Europene, include măsuri pentru reducerea emisiilor în sectoare esenţiale precum energie, transport, locuire şi industrie, şi urmăreşte implementarea unor soluţii tehnologice avansate, cum ar fi utilizarea hidrogenului regenerabil şi eficientizarea energetică.

Te-ar mai putea interesa și
Portocalele grecești, cele mai vândute în România, s-au ieftinit la producător cu peste 28% față de anul trecut
Portocalele grecești, cele mai vândute în România, s-au ieftinit la producător cu peste 28% față de anul trecut
Urmare a unei producții bune, prețul mediu al portocalelor la ieșirea din stațiile grecești de sortare și ambalare a ajuns la un minim al ultimilor ani. Grecia este principalul furnizor de......
Filmele 4K pe Netflix și meciurile de fotbal, imposibil de vizionat în România dacă viteza internetului va continua să scadă – asociație de profil
Filmele 4K pe Netflix și meciurile de fotbal, imposibil de vizionat în România dacă viteza internetului va continua să ...
Dacă după anul 2010, România a fost recunoscută mulți ani la rând pentru o infrastructură bine dezvoltată pentru ...
Ghinion: Când vine apă multă pe Dunăre, cea mai mare hidrocentrală din România funcționează la doar 60 % din capacitate
Ghinion: Când vine apă multă pe Dunăre, cea mai mare hidrocentrală din România funcționează la doar 60 % din capacitate
După o primăvară și o vară secetoase, care au redus drastic producția de energie hidroelectrică, prognoza arată că ...
Numărul turiștilor străini ajunși în Japonia a scăzut sub 3 milioane în luna august
Numărul turiștilor străini ajunși în Japonia a scăzut sub 3 milioane în luna august
Numărul turiştilor străini în Japonia a scăzut în august sub trei milioane, pentru prima dată în ultimele şase luni, ...