„Poziţiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituţionale, în strânsă legătură cu Preşedinţia şi Ministerul Afacerilor Externe. Priorităţile politicii externe româneşti rămân, aşadar, neschimbate. Prin urmare, nu există niciun ‘emisar al lui Ciolacu’, există însă mulţi români din diaspora – antreprenori, medici, specialişti IT etc, cu care am vorbit în ultima perioadă şi care s-au arătat dispuşi să deschidă diverse canale de comunicare prin prisma conexiunilor pe care le au atât în Statele Unite, cât şi în Europa”, a scris Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Premierul a adăugat că avem milioane de români în diaspora şi că fiecare dintre ei, prin ceea ce face zi şi zi, poate fi un foarte bun „emisar” al ţării noastre, scrie Agerpres.
„La fel cum polonezii au apelat la diaspora lor pentru a creşte vizibilitatea propriului stat, la fel voi proceda şi eu cu oricine este dispus să sprijine activ România. Între a face ceva pentru ţara mea şi a mă jeli continuu pe reţelele sociale ca unii şi alţii, aleg să acţionez. Cei care ne-au ţinut ani de zile pe la uşa Schengen sunt cei care ne dau astăzi lecţii despre ce trebuie sau nu trebuie făcut”, a mai afirmat Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat vineri că în relaţia cu Statele Unite se încearcă ‘o nouă abordare’, precizând că pentru a prezenta noii Administraţii Trump situaţia din România s-a apelat la români din diaspora implicaţi în politica americană în zona Partidului Republican, unul dintre aceştia fiind omul de afaceri Dragoş Sprînceană.
Într-o declaraţie recentă la Digi 24, Sprînceană a afirmat că „Administraţia americană trebuie să înţeleagă şi să ignore un pic mesajele României pro-Ucraina şi pro-Franţa, deoarece avem un preşedinte interimar care nu va mai conta într-o lună sau o lună şi jumătate. Trebuie să aşteptăm să avem un preşedinte nou, trebuie să aşteptăm să avem o administraţie stabilă în România şi să reluăm legăturile bilaterale economice şi politice şi strategice după aceste alegeri”.
În acelaşi context, el a spus că „SUA îşi doreşte oprirea războiului din Ucraina şi, câtă vreme România îşi doreşte acelaşi lucru, suntem pe aceeaşi lungime de undă”, a adăugat Sprînceană.
Legat de calitatea sa ca reprezentant al României, Dragoş Sprînceană a explicat că a fost contactat de către biroul premierului Marcel Ciolacu pentru a facilita comunicarea autorităţilor române cu noua Administraţie Trump.
„Nu sunt un emisar al domnului Ciolacu, sunt un emisar al României. Domnul Ciolacu reprezintă funcţia de prim-ministru al României. Că le place unora, că nu le place, domnul Ciolacu este prim-ministru şi reprezintă România, iar eu trebuie să ajut România indirect. Ce face un emisar? (…) În SUA, politica funcţionează pe un sistem de lobby şi exact asta face un emisar, deschide porţi, deschide uşi, poartă negocieri, pune România într-o imagine mai pozitivă decât este. Şi încercăm împreună să facem ca politicienii americani şi cei din Administraţia Trump, care doar ce au fost instalaţi, să înţeleagă exact adevărul din România, să înţeleagă că România este un prieten şi un partener strategic”, a precizat omul de afaceri româno-american.
El a mai afirmat că nu primeşte bani din România şi că nu este angajat al Guvernului României, nu are directive de la Guvernul român.
„Nu există niciun mandat scris al Guvernului României. (…) Am făcut-o din bunăvoinţă şi pentru că-mi iubesc ţara. Am transmis aceste mesaje care mi s-au cerut de la biroul domnului Ciolacu”, a mai spus Sprînceană.