Motivul real pentru care Guvernul a permis reluarea exporturilor de cereale. Ministrul Oros spune că le va interzice din nou, dacă se va impune

România a fost singurul dintre statele membre care a decis să interzică temporar exporturile anumitor tipuri de cereale, de teama unor cantități insuficiente pentru piața locală. Comisia Europeană a explicat pentru ECONOMICA.NET că a intervenit pentru ca Guvernul de la București să retragă restricția. Ministrul de resort Adrian Oros spune însă că va impune din nou restricții dacă seceta din acest an ne va amenința siguranța alimentară.
Alina Stanciu - mar, 12 mai 2020, 18:29
Motivul real pentru care Guvernul a permis reluarea exporturilor de cereale. Ministrul Oros spune că le va interzice din nou, dacă se va impune

Decizia Guvernului de a elimina restricția privind exporturile unor cereale, la o săptămână după ce o instituise prin Ordinanță Militară, pare a se fi bazat cu precădere pe intervențiile din partea Comisie Europene, reiese din explicațiile reprezentanților Comisie Europene, pentru ECONOMICA.NET

„Ca parte a unui răspuns național la criza COVID-19, România a decis să suspende temporar exporturile unui număr de produse alimentare agricole. Comisia a intervenit imediat și eficient împotriva acestei decizii (de a interzice exporturile de cereale n.red). Până la urmă, această măsură a rămas în vigoare doar o săptămână. Cu această ocazie, dorim să mulțumim autorităților române pentru cooperarea și eliminarea rapidă a interdicției”, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanți ai Comisiei Europene.

Aceștia au reiterat faptul că măsuri recent adoptate la nivelul Comisiei „vor asigura fluxul liber și neîntrerupt de mărfuri pe piața unică și că nu există motive legate de piață pentru limitarea comerțului agricol în interiorul sau în afara Uniunii Europene”. „Dimpotrivă, instituirea de măsuri care impun sarcini nejustificate operatorilor de exporturi agricole va conduce la împiedicarea securității alimentare în UE. Funcționarea continuă a pieței unice este de cea mai mare importanță și, în această privință, trebuie evitate toate obstacolele nejustificate. Ca atare, criza COVID-19 necesită un răspuns european”, au explicat pentru ECONOMICA.NET oficialii Comisie Europene.

„Menținerea unei piețe unice funcționale, inclusiv lanțul de aprovizionare cu alimente care continuă să ofere europenilor produse alimentare de calitate și la prețuri accesibile a fost una dintre prioritățile Comisiei Europene de la debutul crizei actuale. Comisia felicită rolul fermierilor și al diferiților actori de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente pentru contribuirea la asigurarea acestuia”, au mai comentat oficialii instituției.

Oros: dacă este cazul, vom interzice din nou exporturile

De la București, mesajul a rămas neschimbat – dacă România se va confrunta cu o penurile de cereale din cauza secetei din acest an, atunci vom opri din nou exporturile.

„Am luat această decizie (de interdicție a exporturilor – n.red) până când ne-am convins, stând la masă cu industria de panificație, cu traderii, că vom avea rezerve suficinete până la noua recoltă. După, vom lua măsuri astfel ca, indiferent de cantitatea care se va produce, să ne asigurăm că avem rezerve suficiente în depozitele fermierilor și în rezerva de stat. Monitorizăm acest lucru, iar dacă vom considera că este pusă în pericol securitatea națională vom opri iar exporturile. O vom face deși am deranjat foarte multă lume, dar am fost nevoiți să luăm această măsură”, a declarat marți, într-o conferiță, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Amintim că, în data de 9 aprilie, prin Ordonanța Militară Nr. 8, România a luat una dintre cele mai controversate măsuri legate de pandemia cu noul coronavirus – a interzis mare parte dintre exporturile de cereale. Ministrul de resort Adrian Oros explica atunci că, imediat după declanșarea pandemiei, cantități mult mai mari de cereale față de anul trecut au ieșit peste granițele țării, ceea ce l-a făcut să se teamă pentru siguranța alimentară a românilor. Zilele următoare, mai multe asociații de fermieri și traderi au ieșit public spunând că măsura le va distruge business-urile, iar comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a comentat că decizia estre „disproporționată”.

Potrivit datelor oferite ulterior de MADR pentru Agerpres, în luna martie 2020 s-au exportat aproape 800.000 de tone de cereale, cu 300.000 de tone mai mult faţă de martie anul trecut, iar în România se consumă, în medie, 170.000 de tone de cereale pe lună. 

O săptămâna mai târziu, prin Ordinanța Militară Nr. 9, Guvernul a renunțat la interdicții, iar ministrul de resport spunea că „a făcut o înțelegere” cu exportatorii astfel încât cerealele să rămână în țară. 

Te-ar mai putea interesa și
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, majoritatea persoane fizice, potrivit unui comunicat al Guvernului....
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...