Ce spune directorul Hidroelectrica despre potențiala reintroducere a pieței reglementate de energie și viitoarea ofertă pentru clienții casnici

03 11. 2022
bogdan_nicolae_badea_22409100

Ultimele informații din mediul politic vorbesc despre o intenție de a reglementa complet piața de energie electrică de la 1 ianuarie, și la nivelul prețului de producție. Însă nu este nimic scris, nici la nivel de draft, dar lucrurile ar merge cumva pe modelul celebrei OUG 114/2008, prin care fiecărui producător să îi fie impus un anumit preț de vânzare și o anumită cantitate de energie care să fie vândută la acest preț furnizorilor care au clienți finali.

Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, a participat azi o conferință a publicației Focus Energetic pe tema pregătirilor pentru iarnă și l-am întrebat în esență două lucruri: ce ofertă va face clienților casnici după 1 ianuarie, când expiră cea actuală, de 25 de bani/kWh și ce părere are despre reintroducerea prețurilor reglementate

Iată răspunsurile lui Bogdan Badea:

„Oferta Hidroelectrica este valabilă până la sfârșitul anului, este prematur să spun ce se va întâmpla cu oferta Hidroelectrica de anul viitor, pentru că depinde de foarte mulți facturi, inclusiv introducerea unei potențiale piețe reglementate.

Ceea ce ne bucură este că, pe lângă anumite chestiuni de ordin operațional, ordonanța 119, intrând și pe zona de trading, a condus la o detensionare a prețului. Și asta ne bucură, pentru că era evident că o bună parte din escaladarea prețului, în special în piața pentru ziua următoare (PZU – n.red.), a fost generată și de aceste situații. Vedem o scădere a prețurilor și pe PZU, și pe zona de gaz, ceea ce ne conduce către ideea că ar trebui ca până la sfârșitul anului, prețurile să se stabilizeze într-o zonă mult mai rezonabilă față de ceea ce am văzut în mijlocul verii acestui an, de aceea e prematur să vă spunem în ce zonă se va situa oferta noastră pentru anul următor.

Dar vă asigur că vom menține strategia companiei de a oferi un preț cât mai competitiv către clienții noștri, astfel încât să depășim cu toții această situație de criză cu bine.

Relativ la discuțiile despre o piață reglementată pe modelul OUG 114, nu am văzut până la acest moment o propunere. Cum bine știți, Hidroelectrica nu a susținut niciodată piața reglementată și nu credem că este o soluție piața reglementată. Credem că sunt soluții într-o piață competitivă care pot să conducă la aceleași rezultate ca și o piață reglementată. OUG 114 a generat foarte multe discuții și foarte multe litigii pentru că în esență, cel puțin în zona producătorilor de stat a însemnat transferarea profiturilor către alți operatori din piață fără să se fi ajuns cu nimic la clientul final.

Ulterior, revenirea la piața liberă, care exista la nivelul anului 2018, a fost cumva complicată și iarăși a generat distorsiuni – s-a discutat și atunci despre o prelungire a pieței reglementate și din aceste considerente am văzut la marii furnizori că n-au avut o apetență în a se contracta pe anii următori, crezând că va fi o piață reglementată, și s-a ajuns la un deficit de achiziție de energie în special în zona marilor furnizori. Achiziție pe care au făcut-o în schimb traderii și am simțit cu toții în preț ce a însemnat după aceea.

Nu pot să comentez mai mult, nu știu cum va arăta, vom putea da mai multe detalii când vom vedea o propunere concretă.

Dacă vorbeați despre modelul OUG 114, un singur lucru aș mai spune: Hidroelectrica este și furnizor de energie electrică – nu mai poate avea predictibilitate pe ce înseamnă cantitățile de energie ipotetic disponibile anul următor, pentru că avem un aflux foarte mare de clienți, ceea ce înseamnă disponibilitate astăzi se reduce mâine, ca urmare a faptului că tot mai mulți clienți se îndreaptă către Hidroelectrica. Începând cu luna septembrie este un vârf de migrare a clienților către Hidroelectrica, care ne și bucură dar ne generează și niște probleme logistice suplimentare”.

Hidroelectrica este cel mai mare, ieftin și profitabil producător de energie electrică din România, cu o producție anuală de circa 17 TWh de energie electrică, într-un an normal. În prezent compania operează un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea.

Citește și: