„Dincolo de toate socotelile dacă o investiţie este fezabilă sau nu, în viitor vor fi din ce în ce mai multe localităţi care pe timpul verii nu vor avea apă, iar toate fenomenele meteo extreme vor creşte în frecvenţă şi când datorită energiei produse cu panouri solare sau în parcurile eoliene vor exista fluctuaţii foarte mari ale preţului la energie, investiţiile în amenajările hidroenergetice vor fi cu atât mai valoroase, pentru că, spre deosebire de parcul fotovoltaic, în acumulările hidroenergetice poţi controla momentul la care să produci energia”, a spus Fechet, la a XII-a ediţie a conferinţei „Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.
El a precizat că există şi „soluţii apropiate de natură”. „Bineînţeles că în toată Europa se vorbeşte despre conectivitatea cursurilor de apă, despre modul în care atenuăm viiturile, folosindu-ne de zonele inundabile, aşa cum erau ele definite în trecut”, a arătat ministrul, scrie Agerpres.
Potrivit acestuia, vor exista întotdeauna opinii împotriva soluţiilor pentru găsirea de soluţii energetice. „Vor fi mereu voci care vor spune să nu exploatăm zăcământul de la Neptun Deep. Vor fi voci care vor spune să nu pornim centrala de la Răstoliţa. Vor fi voci care să spună să nu pornim nicio altă amenajare hidroenergetică, poate chiar să le închidem şi pe cele existente. Însă, eu cred în securitatea energetică a României, la fel şi în securitatea alimentară a României şi asigurarea apei potabile. Până la urmă, sunt nişte teme extrem de importante de care trebuie să avem mare grijă în viitor, pentru că tot am discutat despre despre investiţiile hidrotehnice şi suntem într-o perioadă complicată din punct de vedere meteorologic, însă toate aceste amenajări hidroenergetice au printre altele şi rolul de atenuare a viiturilor”, a menţionat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.