Ce spune Franţa despre investigaţiile americanilor asupra băncilor europene

Economica.net
06 07. 2014
4470e39b_societe_generale_paris_49069500

Conform surselor din SUA, alte două bănci franceze, Societe Generale şi Credit Agricole, precum şi grupul german Deutsche Bank, sunt investigate pentru potenţiala încălcare a sancţiunilor economice impuse de SUA.

A doua şi a treia bancă din Franţa, Societe Generale şi Credit Agricole, au anunţat anul acesta că desfăşoară verificări interne şi colaborează cu autorităţile SUA în privinţa tranzacţiilor în dolari ce implică statele aflate sub embargou. Miercuri, Deutsche Bank a indicat că va coopera cu autorităţile SUA, care anchetează tranzacţiile sale în dolari desfăşurate în contul unor entităţi din ţări aflate sub sancţiuni economice americane.

Întrebat dacă este îngrijorat de situaţia băncile franceze care sunt anchetate, Sapin a răspuns: ‘Nu. Cred că riscul este mai degrabă observat la alte mari bănci europene’.

Directorii băncii au dat asigurări că BNP Paribas deţine suficiente fonduri pentru a plăti amenda şi penalităţile stabilite de autorităţile din SUA. De asemenea, directorul financiar Lars Machenil a declarat că anul acesta dividendele vor fi la acelaşi nivel ca în 2013, de 1,5 euro pe acţiune.

Suma de 8,97 miliarde de dolari reprezintă una dintre cele mai mari amenzi din istorie aplicată în SUA, depăşind-o pe cea de patru miliarde de dolari primită de British Petroleum. De asemenea, este mult mai mare decât amenda de 2,6 miliarde de dolari pe care a acceptat să o plătească grupul bancar elveţian Credit Suisse AG pentru că a favorizat evaziunea fiscală.

BNP Paribas a recunoscut luni la New York că a încălcat embargoul american împotriva Cubei, Iranului şi Sudanului şi a acceptat să plătească o amendă de 8,97 miliarde de dolari pentru a scăpa de urmărirea penală, a anunţat Departamentul american al Justiţiei. BNP nu va mai putea efectua timp de un an operaţiuni de clearing în dolari la subsidiara care se ocupă de afacerile petrol şi gaze naturale şi a promis că 13 directori nu vor mai lucra la banca franceză.

Societe Generale, prezentă şi în România, este unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume.