Ce spune Gheţea despre legea care bagă spaima în bănci

Noul cod de procedură civilă aduce, în premieră, posibilitatea ca instanţele de judecată să elimine clauzele abuzive din toate contractele de credit, dacă acestea sunt declarate ca atare în instanţe. Bancherii estimtează că asta ar aduce pierderi de 600 de milioane de euro pentru sistemul bancar şi s-a adresat BNR şi Ministerului Justiţiei.
Mihai Banita - mie, 21 nov. 2012, 13:30
Ce spune Gheţea despre legea care bagă spaima în bănci

În luna septembrie, ECONOMICA.NET publica în premieră informaţiile despre modificările aduse la noul Cod de procedură civilă care ar fi lovit în comercianţii care aveau în contracte cu clauze abuzive.

Noul cod de procedură civilă a modificat mai multe legi importante, printre care şi legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, temeiul de drept al proceselor împotriva băncilor. Astfel, dacă într-un contract de credit, de asigurări, de leasing sau de telefonie se constată existenţa unei clauze abuzive de către instanţă, comerciantul, numit de acum profesionist, va fi obligat să modifice toate contractele care conţin acea clauză.

Pentru asta este nevoie ca o asociaţie de protecţia a consumatorilor, fie ea guvernamentală (ANPC) sau neguvernamentală, să dea în judecată banca pentru o clauză abuzivă, şi din moment ce va fi declarată ca atare de către instanţa de Fond (Tribunal) şi apoi în apel, legea va obliga banca să elimine clauzele din toate contractele încheiate între clienţi şi respectivul profesionist. Întreaga procedură a fost descrisă de către ECONOMICA.NET aici.

Legea 76/2012 a dus la modificarea a legii 193/2000, modificare care a fost deja operată, legea fiind republicată în 3 august în Monitorul Oficial, cu noile modificări. 

Noul cod de procedură civilă ar fi urmat să intre în vigoare din luna septembrie a acestui an, însă data de aplicare a fost împinsă de către guvern pentu martie 2013, printr-o ordonanţă de urgenţă.

Modificările legislative au adus frisoane reci pe frunţile bancherilor, dat fiind numărul important de procese câştigate de către clienţi pe clauzele abuzive în instanţă.

Ziarul Financiar a publicat astăzi o scrisoare trimisă de ARB către BNR şi Ministerul Justiţiei prin care a cerut eliminarea acestor prevederi legislative.

„Băncile nu doar că nu vor mai avea dreptul de a percepe pentru viitor costurile aferente clauzelor declarate ca fiind abuzive, dar se vor vedea obligate să şi ramburseze tuturor clienţilor respectivele costuri percepute în trecut”. Impactul financiar al acestei prevederi este estimat de bancheri la peste 600 mil. euro anual. ARB recunoaşte existenţa unor „posibile erori izolate apărute în practica instituţiilor de credit în trecut”, dar consideră că instanţele nu sunt pregătite să aprecieze just clauzele din contracte, potrivit sursei citate.

Gheţea recunoaşte autenticitatea documentului: Asta e poziţia noastră

„Acel material nu trebuia să apară în presă. Este o problemă pe care noi o să o investigăm în continuare să vedem cum a apărut în presă. Cred că orice instituţie are dreptul de aibă dreptul să aibă documente care circulă şi care nu sunt cu caracter public. Ca atare, vreau să vă spun că dacă tot a apărut în presă, acela este punctul de vedere al comunităţii bancare”, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, declaraţii făcute în cardul seminarului EuCofile, organizat de BNR, ARB şi AlphaBank.

În trecut, ARB, prin intermediul Guvernului, BNR şi a FMI au reuşit să mai blocheze o lege importantă, celebra OUG 50/2010, care a fost modificată în Parlament astfel încât să nu se aplice şi creditelor în derulare.

Citeşte şi: Şeful ARB: Creditele cu dobânzi variabile, inclusiv cele vechi, trebuie legate la EURIBOR sau ROBOR

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...