‘Se anulează tratate care sunt caduce, aşa se numeşte în limba română, fiindcă au fost înlocuite prin alte reguli ale Uniunii Europene, şi nu se anulează niciun fel de tratat pe fond, pentru a rezolva o problemă concretă. Ceea ce a apărut în unele publicaţii prost informate sau prost intenţionate nu se verifică deloc în realitate. A fost anulat un tratat fiindcă el a devenit caduc, datorită faptului că suntem noi, România, membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană şi aceste chestiuni sunt reglementate prin alte acte normative europene. Poate să stea toată lumea liniştită, nu s-a făcut niciun abuz, nu s-a anulat o legislaţie fiindcă vrem să rezolvăm ceva punctual, ci a dispărut o legislaţie caducă, lucru care de fapt a fost semnalat de mai multă vreme deja de către Comisia Europeană’, a declarat Iohannis la Câmpulung Muscel.
Preşedintele a respins, totodată, speculaţiile potrivit cărora decretul de anulare a respectivelor acorduri, încheiate de România înainte de aderarea la UE, nu are legătură cu notificarea făcută de o entitate bancară cu capital austriac pe tema legii dării în plată.
‘Nu are niciun fel de legătură cu nicio bancă, nici care a notificat, nici care nu a notificat. Regulile europene sunt mai clare şi mai bune decât regulile care au fost abrogate fiindcă nu se mai aplică după ce România este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene’, a precizat preşedintele.
Potrivit unor informaţii apărute în presă, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, recent, un decret care prevede încetarea valabilităţii acordurilor privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, încheiate de către România cu statele membre ale Uniunii Europene.
Şeful statului participă în judeţul Argeş la manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.