„Sper că nu folosesc o expresie nepotrivită. Când am citit acea ştire, ca să spun aşa, am luat act cu stupefacţie de propunerea unui membru marcant PSD de a sechestra pe români în interiorul graniţelor ţării. Aşa ceva s-a întâmplat doar pe vremea comuniştilor. Este extrem de inoportună o astfel de abordare şi mă îngrijorează foarte mult. Dacă asta doreşte PSD – să dea lege de amnistie şi graţiere să îl scape pe infractorul Dragnea de puşcărie şi să dea legi ca să îi ţină pe români cu forţa în interiorul graniţelor, adică să anuleze un drept pentru care noi cu toţii am luptat decenii – atunci nu pot să spun decât că această guvernare, această abordare PSD-istă este antiromânească”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, întrebat cu privire la declaraţia ministrului de Finanţe de a limita, ca timp, dreptul de muncă al românilor care pleacă în străinătate.
Şeful statului a precizat că, în urma acestei declaraţii, Teodorovici ar trebui să plece din funcţie.
„În orice ţară normală, un ministru care face astfel de declaraţii şi nu are acoperire politică a doua zi pleacă. Faptul că nu a plecat mie îmi arată că aceasta este o abordare agreată de PSD şi acest lucru mă supără foarte tare şi cred că în acelaşi fel supără milioane de români. Cum poate PSD să îşi imagineze că dreptul la liberă circulaţie şi dreptul la muncă pe care le-au câştigat românii cu greu pot fi anulate doar aşa că un partid îşi doreşte nişte soluţii total ieşite din tiparele europene?”, a arătat preşedintele Iohannis.
Totodată Ministrul Finanţelor Publice a declarat, miercuri, despre limitarea dreptului la muncă în Uniunea Europeană că a avut o exprimare nefericită, el fiind profund ”pro-european”. Teodorovici a reiterat ideea ca românii să aibă drepturi egale oriunde în Europa.
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a combătut, miercuri, afirmaţiile potrivit cărora el el fi ”anti-european”. Teodorovici a afirmat că a fost profund implicat în negocierile pentru aderarea României la Uniunea Europeană, fiind profund ”pro-european”.
Ministrul de Finanţe a afirmat că a avut o ”exprimare nefericită”, când a vorbit despre permise de muncă pentru cinci ani, scrie News.ro.
”Le mulţumesc tutror celor care au trimis mesaje de tot felul. Fiecare a înţeles cât a putut din ceea ce eu am spus. Repet, poate a fost exprimarea mea nefericită. (…) Propunerea mea este ca românii, oriunde s-ar afla, să aibă aceleaşi dreptui în europa, fie că călătoresc, fie că trăiesc, fie că fac business acolo unde ei decid”, a declarat Teodorovici.
Acesta a afirmat că ”orice guvern al acestei ţări este obligat să creeze un mediu economic şi social atractiv, astfel încât cei care sunt în România, să rămână în România, cei care au plecat, şi decid ei să se întoarcă, să o poată face, să aibă motive să o facă, iar cei care doresc să vină din alte zone să o facă dacă doresc să o facă”.
Teodorovici şi-a reiterat susţinerea faţă de valorile europene, dar nu a oferit detalii despre cum vede rezolvarea problemei crizei forţei de muncă.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, marţi, în cadrul unei dezbateri în Parlament, că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră a Uniunii Europene (UE), în contextul în care angajaţii plecaţi din România, la muncă în Germania, nu se mai întorc ”în veci”.
El a precizat că trebuie să existe un permis de muncă în acelaşi timp, în toate statele membre UE, astfel ca angajaţii să fie obligaţi să migreze.
”Deci limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie acelaşi, ca şi timp, în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa, dacă ajunge în Germania şi primeşte drept de muncă, nu o să se mai întoarcă în veci în Croaţia, România, de unde a plecat. Trebuie să fie discutată o astfel de măsură. Maximum 5 ani şi la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a explicat Teodorovici, potrivit unei înregistrări audio difuzate de Hotnews.
Declaraţia ministrului a generat un val de comentarii negative din partea societăţii civile, a politicienilor şi a sindicatelor.