„Nu am absolut nicio intenţie să iau partea cuiva. Aş dori să fac tot posibilul pentru a menţine participarea Statelor Unite şi a promova unitatea între ţările G7”, a declarat premierul Ishiba la o conferinţă de presă.
„Cred că Trump a avut propriile sale idei despre cât de mult ar trebui să sprijine Statele Unite şi ce ar trebui să facă pentru contribuabili. Cred că probabil a simţit că partea ucraineană nu îi acorda atenţia de care avea nevoie”, a adăugat liderul japonez.
Reacţia Japoniei vine după ce Trump şi Zelenski au avut o întâlnire tensionată vineri, în care preşedintele american şi-a acuzat omologul ucrainean că este lipsit de respect şi că „se joacă cu Al Treilea Război Mondial”.
Cei doi lideri plănuiseră să aprobe acest document, considerat un pas preliminar către semnarea unui acord de pace între Kiev şi Moscova, dar schimbul de replici tensionat dintre cei doi, care s-a încheiat cu plecarea bruscă a lui Zelenski de la Casa Albă, a pus capăt semnării textului.
Acordul negociat stabileşte crearea unui fond comun de investiţii, finanţat şi administrat de ambele ţări, la care Ucraina ar urma să contribuie cu 50% din beneficiile viitoare obţinute din resursele sale naturale, inclusiv gaze, petrol şi pământuri rare, un aspect cheie pentru dezvoltarea tehnologică şi un sector dominat în prezent de China.