„Cred că la nivel de impozitare trebuie să ţinem cont în primul şi în primul rând de echitate. Impozitul pe dividende a crescut de la 8 la 10%. În ceea ce priveşte impozitarea, trebuie să avem tot timpul în vedere echitatea. Munca este impozitată cu 10%. Eu cred că şi capitalul poate fi impozitat cu 10%, în condiţiile în care şi aşa suntem mult sub cotele de impozit aplicate dividendelor de foarte multe ţări din Uniunea Europeană, de fapt. Deci, 10% cotă de impozit pentru dividende este o cotă în continuare atractivă pentru investitorii străini inclusiv”, a susţinut ministrul Finanţelor, scrie Agerpres.
Potrivit acestuia, impozitul de 10% aplicat dividendelor este similar cu impozitarea muncii, ceea ce aduce echitate în societatea românească.
„Nu este o cotă foarte mare şi este la acelaşi nivel cu cota de impozitare a muncii care vine şi la salariul minim, practic, dacă dau jos acele deduceri, vine şi la un salariu de 5.000 lei şi de 10.000 lei şi într-adevăr vine şi la dividende de 10 milioane de euro. Deci, cred că este echitate la acest nivel şi nu doresc să mă uit în urmă nici în ceea ce priveşte costurile, nici deciziile, nici persoanele. Trebuie să ne uităm înainte, să asigurăm pe termen mediu şi lung o sustenabilitate şi o atractivitate a României pe plan fiscal şi să rămânem în continuare o ţară care atrage investitori străini, dar nu putem să păstrăm inechităţi în societatea românească”, a transmis ministrul de Finanţe.
Totodată, el a explicat modul în care se va aplica acest impozit.
„Decizia de majorare a impozitului pe dividende se aplică pentru anul 2025. Dividendele de obicei se impozitează anul următor, dar este şi posibilitatea scoaterii parţiale a dividendelor pe parcurs. Dacă ele sunt scoase din companie pe parcurs, se plăteşte impozitul deja în 2025, impozitul de 10%. Pentru dividendele aferente anului 2024 care au fost ridicate din companie în cursul anului 2024, se plăteşte şi rămâne plătit impozitul de 8%, urmând ca diferenţa să se regularizeze cu 10% în 2025, deci intră în vigoare în 2025. La unele companii cu aplicabilitate în 2026 dacă se scoate dividendul în 2026. Dacă nu, pe parcursul anului 2025. La fel, şi cu plafonul la microîntreprinderi. Scade în 2025, începe calculul profitului lunar, trimestrial, în funcţie de cum doreşte compania. În 2025 se plăteşte impozitul pe profit aşa cum prevede legea trimestrial sau lunar, în funcţie de cum alege compania”, a spus ministrul.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, mai multe măsuri fiscale cuprinse în ”ordonanţa ‘trenuleţ”, printre care majorarea de la 8% la 10% a impozitului pe dividende şi reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro. A fost introdusă, de asemenea, o taxă de 1% pentru construcţii speciale (taxa pe stâlp) şi au fost decise îngheţări de salarii şi pensii în sectorul bugetar. Totodată, au fost eliminate facilităţile fiscale de care beneficiau persoanele angajate în sectoarele IT, construcţii şi agricultură.