Ce spune Nicușor Dan despre tramvaiele noi prea lungi pentru București

19 06. 2022
tramvaie

„Este un calcul care s-a făcut foarte bine de fosta administraţie în momentul în care s-a lansat atât solicitarea de finanţare din partea Comisiei  Europene, cât şi ulterior, contractul pentru tramvaie. Este un calcul de oportunitate. Care este bun. E un calcul bun, sigur că da, pentru că, vă dau exemplu linia 41 pe care o să circule o parte din aceste tramvaie, acolo avem tramvaie care vin la două-trei minute  şi care sunt pline. Şi ele sunt de 27 de metri. În momentul în care o să ai un tramvai de 36 de metri, nu să mai vină la 2-3 minute o să vină la 3-4 minute şi cu un singur vatman. Deci ai făcut o economie şi de energie, şi de personal”, a declarat Nicuşor Dan duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, citat de News.ro.

El a explicat că reabilitarea unui peron va costa 60.000 de euro, costuri care includ banda de asfalt, copertină, sistem de informare electronic.

„Un tramvai e două milioane de euro cel pe care îl cumpărăm noi de la Astra. Dacă ar fi de la Siemens sau de undeva, ar fi 3,5 milioane de euro, incomparabil mai mult trei milioane de euro faţă de 60.000 de euro cât este un peron. Deci, calcul de eficienţă s-a făcut foarte bine. Unde a greşit fosta administraţie a fost că n-a ştiut să facă achiziţia. După cum ştiţi, noi puteam să avem cele 100 de tramvaie, puteam să le avem în 2020 dacă nu se insista să se meargă pe soluţia greşită cu compania turcă”, mai spune edilul.

Acesta a explicat că în ceea ce priveşte flota de autobuze lucrurile sunt ”relativ bune”, în ceea ce priveşte troleibuzele administraţia „stă aşa şi aşa”, iar „pe tramvaie stăm foarte prost”.
Întrebat cum va arăta flota de mijloace de transport în comun a Capitalei până în 2024, Nicuşor Dan a răspuns că „speranţa”  este să existe 100 de tramvaie, 100 de autobuze electrice, 122 de troleibuze, toate noi.
„Suferinţa mare o să rămână pe tramvaie, pentru că un autobuz e 250.000 de euro aşa cum am spus, un tramvai de 10 ori mai scump decât un autobuz clasic şi sunt sume mari”, adaugă primarul general.

Primul tramvai Astra Vagoane Călători, din totalul de 100 de bucăți destinate Capitalei, a ajuns la începutul acestei luni în Capitală.

Astfel, în această vară, Bucureștiul va avea primele tramvaie moderne după mai bine de 40 de ani. Pe șinele din Capitală circulă doar 17 tramvaie mai noi, produse la Uzina de reparații Atelierele Centrale a STB (fosta RATB), restul având o vechime considerabilă, unele și peste 50 de ani.