Ce spune presa germană despre noul guvern al României

România intră şi azi în unghiul de vizibilitate al presei internaţionale, precum şi criza de încredere, generată de dubioasele chilipiruri ale preşedintelui Germaniei Christian Wulff. Există însă şi temeiuri de bucurie.
Economica.net - vin, 10 feb. 2012, 07:50

Un cabinet de juniori – este supranumită, în unele agenţii de presă, noua echipă guvernamentală de la Bucureşti, prezentată oficial de Mihai Răzvan Ungureanu. „Tînăr, cu feţe noi şi excelenţi specialişti” sună recomandarea noului guvern de la care se aşteaptă nu doar un schimb politic de generaţie ci şi o fundamentală înnoire, precizează cotidianul DIE PRESSE, citat de Deutsche Welle, într-o detaliată şi foarte la obiect expunere a noului executiv, în care doar UDMR şi UNPR şi-au păstrat vechile mandate.

Cotidianul austriac sesizează şi balansul între vechi şi nou al proaspătului cabinet precum şi faptul , surprinzător, că din componenţa acestuia face parte doar o singură femeie.

De o foarte expresivă şi măgulitoare schiţă de portret, însoţită de o fotografie, are parte Mihai Răzvan Ungureanu în paginile cotidianului SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: Ager, percutant,nelipsit de umor, eficient, ambiţios, cu o bogată experienţă politică în pofida vîrstei încă tinere, astfel îl prezintă Klaus Brill pe noul premier al României. Ziaristul german nu omite să amintească nici secvenţe din cariera diplomatică a lui Mihai Răzvan Ungureanu, de pe vremea cînd, ministru de externe fiind, lupta pentru primirea ţării în Uniunea Europeană şi nu scăpa ocazia de a-i lua inteligent peste picior pe vizitatorii occidentali pentru care România era încă o terra incongnita, uzînd de latinescul adagiu „hic sunt leones”. Translînd expresia la situaţia României, Ungureanu prefigura pe atunci un scenariu ideal – România în ipostaza noului tigru al Europei. După anii care au trecut de la primirea ţării în Uniune, pe scena Europei ea nu face azi, din păcate, figura unui tigru ci mai degrabă a unui cal de povară , prost ţinut în frîu , care are prea mult de tras, pe cale de a-şi pierde suflul.

Paşi înainte dar şi carenţe serioase înregistrează raportul tehnic interimar al Comisiei UE, pe traseul parcurs de România şi Bulgaria. Deocamdată barierele rămîn coborîte spre spaţiul Schengen, observă MÄRKISCHE ALLGEMEINE, neomiţînd să citeze şi opinia unui eurodiplomat: dacă un elev are a obţinut o notă slabă şi-a îmbunătăţit-o cu un punct, nu este rău dar nu este îndeajuns.

De aceea trebuie făcute şi pe mai departe eforturi, rezultă din articolul publicat în săptămînalul DIE ZEIT sub titlul „Uniunea Europeană avertizează România şi Bulgaria”. Faptul că România stă mai bine decît vecina sa de la sud de Dunăre, în combaterea corupţiei şi numirea judecătorilor, este reperat de hebdomadarul german citat, care reţine însă şi faptul că experţii UE au criticat justiţia, solicitînd o transparentizare a procedurilor, cercetarea nepartinică a cazurilor şi mai multe măsuri anticorupţie la nivel comunal. Nu este omis nici detaliul că România şi Bulgaria îndeplinesc formal criteriile aderării la spaţiul Schengen, urmînd ca statele Uniunii să ia o decizie care de-acum este una de natură politică. Inafară de Olanda, restul ţărilor, Germania inclusiv, au renunţat în linii mari la reţineri şi pledează pentru o permeabilizare a frontierelor în două etape.

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG şi portalul electronic regional SÜDOSTSCHWEiZ.CH se opresc la rîndul lor asupra concluziilor raportului tehnic interimar al UE, în privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen combaterea corupţiei fiind încă pentru ambele state punctul vulnerabil.

Ideea este explicit formulată şi în titlul unui articol publicat în FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG, care mai semnalează în cuprins şi persistenţa unor carenţe în combaterea criminalităţii organizate.

Ţin sau nu de capitolul corupţiei, micile sau mai marile favoruri pe care oameni de afaceri, mai mult sau mai puţin prieteni la cataramă cu un politician, i le fac acestuia? Întrebarea vizează evident cazul preşedintelui Germaniei Christian Wulff, care a declanşat o profundă criză de încredere. La dosarul locatarului Palatului Bellevue se adaugă noi şi noi piese care îngroaşă tot mai mult gluma, sesizează DIE WELT. Paradoxalul efect al neîncetatelor dezvăluiri este că între timp, atît preşedintele care nu renunţă la funcţie cît şi presa care nu conteneşte să scoată la iveală noi şi noi detalii ale dubioaselor relaţii întreţinute de Wulff cu lumea afacerilor, stîrnesc în egală măsură nemulţumirea cetăţenilor, constată SCHWÄBISCHE ZEITUNG.

Prilej de bucurie ar fi în contextul crizei faptul că cifra de afaceri la export a Germaniei a bătut toate recordurile. Picătura amară a bilanţului este că tocmai în zona Euro, exporturile au scăzut în 2011, sesizează FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG. Muncit din greu şi plătit amar ar fi acest succes, conchide SÜDDEUTSCHE ZEITUNG, după ce a analizat dramaticele modificări survenite pe piaţa muncii în Germania, între acestea figurînd îngheţarea salariilor şi excesiva flexibilizare a muncii.

Cifre record la vînzare obţin şi tablourile celui mai mare pictor german în viaţă, Gerhard Richter, supranumit şi un maestru al realismului capitalist, căruia azi ziarele îi aduc copioase omagii.

Ample spaţii editoriale sunt rezervate Berlinalei – festivalul internaţional al filmului din capitala Germaniei, care debutează azi şi care va reţine şi în zilele următoare, cu certitudine, atenţia presei.

Te-ar mai putea interesa și
Un post de televiziune palestinian anunță că cinci dintre jurnaliștii săi au fost uciși de un atac al armatei israeliene
Un post de televiziune palestinian anunță că cinci dintre jurnaliștii săi au fost uciși de un atac al armatei israeliene
Un post de televiziune palestinian afiliat Jihadului Islamic a anunţat joi moartea a cinci dintre jurnaliştii săi, ucişi într-un atac israelian în Fâşia Gaza, armata israeliană susţinând......
Avionul azer s-a prăbușit în Kazahstan după o lovitură a unei rachete rusești, spun surse azere. Rusia cere prudență pe fondul speculațiilor
Avionul azer s-a prăbușit în Kazahstan după o lovitură a unei rachete rusești, spun surse azere. Rusia cere prudență ...
Surse guvernamentale azere au confirmat joi în exclusivitate pentru Euronews că o rachetă sol-aer rusească a provocat ...
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din ...
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...