Aninoasa, primul oraş falit din România? Ce spune primarul localităţii pândite de insolvenţă

Oraşul Aninoasa ar putea fi primul care să intre în insolvenţă, după ce guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă care obligă administraţiile locale să se cureţe de arierate, chiar dacă asta înseamnă că aleşii locali nu mai au dreptul de a dispune de buget. ECONOMICA.NET a vorbit cu primarul din Aninoasa despre situaţia fostului oraş minier şi despre insolvenţa iminentă.
Mihai Banita - mie, 22 mai 2013, 21:00
Aninoasa, primul oraş falit din România? Ce spune primarul localităţii pândite de insolvenţă

Oraşul Aninoasa din judeţul Hunedoara ar putea ajunge în curând în procedura insolvenţei, după ce a acumulat mari restanţe la plăţile către furnizori şi bănci. Veniturile mici colectate de primărie nu sunt suficiente pentru a acoperi datoriile acumulate în ultimii ani şi neplătite.

Guvernul a emis marţi o ordonanţă de urgenţă care reglementează insolvenţa autorităţilor locale şi prin care conducătorii adminstraţiilor locale supraîndatorare şi rău-platnice precum Aninoasa ar pierde controlul finanţelor.
„Când am preluat mandatul aveam datorii de 82 de miliarde de lei vechi (8,2 milioane de lei noi, n.red.). Am mai plătit din ele, cu mari sarificii şi economii şi am ajuns la 59 de miliarde de lei (5,9 milioane de lei). Cele mai mari datorii, 35 de miliarde (3,5 milioane de lei), sunt la BCR, de la care primăria a luat un credit pentru investiţii. Rata la acest credit e de 600 de milioane de lei vechi (60.000 de lei) cu tot cu penalităţi, dar nu ne permitem să o plătim pe toată, dăm şi noi cât avem”, a declarat Nicolae Dunca, primarul oraşului, pentru ECONOMICA.NET.

„Am încercat să luăm măsuri, să creştem veniturile, dar oamenii nu au bani să-şi plătească taxele şi impozitele – închiderea minei în 2006 ne-a terminat”, adaugă primarul oraşului de pe Valea Jiului, ales în iulie 2012 din partea PSD. Dunca, fost secretar la primărie, spune că a solicitat cu împrumut 1,1 milioane de la Guvern, bani proveniţi dintr-un program de 800 de milioane de lei pentru plata arieratelor cu fonduri de la bugetul central. N-a primit decât 63.000 de lei.

Primarii sunt obligaţi să declare insolvenţa

În acest moment s-ar putea să fie prea târziu pentru ca primăria să mai plătească datoriile în afara procedurii de insolvenţă. Resurse sunt puţine, din moment ce cei 5.000 de locuitori loviţi de închiderea minei în 2006 nu au bani să îşi achite taxele şi impozitele locale, iar primarul spune că speră să obţină alţi bani de la guvern, pentru că, în caz contrar, trebuie să se declare insolvent.

Legea spune că primarii şi şefii de consilii judeţene sunt obligaţi să ceară tribunalului să declare insolvenţa, dacă autoritatea locală are datorii neplătite mai vechi de 120 de zile şi care depăşesc 50% din bugetul general sau dacă nu au achitat salariile de mai mult de 120 de zile.

În cazul Aninoasa, se îndeplinesc de mult aceste condiţii. „Arieratele bat spre 80%”, ne spune primarul Dunca, iar multe dintre restanţe sunt mai vechi de patru luni.

„Într-un fel e bine”, spune Dunca, „o să vină un administrator să gestioneze fondurile, dar măcar nu mai acumulăm penalităţi şi dobânzi la datorie”. Primarul spune că ia foarte în serios obligaţia de a declara insolvenţa, având în vedere că sancţiunile pentru cei care nu sesizează instanţa în timp util merg de la amendă până la un an de închisoare. Acesta estimează că în termen de cinci zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial va trebui să facă demersurile pentru a declara insolvenţa, asta dacă nu obţine fonduri de la Bucureşti.

În momentul în care este declarată insolvenţa, judecătorul-sindic numeşte un administrator judiciar care va gestiona finanţele locale – primarul îşi pierde, practic, dreptul de a mai dispune de fondurile primăriei. Dunca spune că nu ar fi deranjat să piardă calitatea de ordonator de credite în favoarea unui administrator judiciar până i se termină mandatul, din moment ce procedura insolvenţei poate dura până la trei ani – „primarul mai are şi alte lucruri de făcut, nu trebuie să mă ocup neapărat de buget (…) Acum caut un invesitor care să vină în zonă „, spune acesta.

Administratorul judiciar mai poate purcede şi la creşterea taxelor sau instituirea unor taxe speciale, deşi în cazul unui oraş sărac precum Aninoasa s-ar putea ca aceasta să nu fie tocmai o soluţie.

Acesta mai are şi obligaţia de a sesiza judecătorul în privinţa actelor frauduloase încheiate de primării şi consilii şi le poate anula.

ECONOMICA.NET a scris pe larg despre ce înseamnă insolvenţa administraţiilor locale aici.

Te-ar mai putea interesa și
Alexandru Rafila: Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii. În spatele acestor investiţii sunt oamenii, pe care am început deja să-i pregătim
Alexandru Rafila: Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii. În spatele acestor investiţii sunt oamenii, ...
Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii, ci şi pregătirea personalului medical, tehnic şi auxiliar, a atras atenţia, marţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila,......
Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA
Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA
Piețele cripto au înregistrat o scădere în urma publicării vineri a unor date privind locurile de muncă mai slabe decât ...
Black Friday continuă la UniCredit: 3 zile de super dobânzi de la 5,99%, pe an, la Creditul de Realizări Personale oferit de UniCredit Consumer Financing
Black Friday continuă la UniCredit: 3 zile de super dobânzi de la 5,99%, pe an, la Creditul de Realizări Personale oferit ...
În perioada 6 – 8 noiembrie 2024, UniCredit Consumer Financing vine cu o ofertă de dobânda redusă pentru clienții ...
PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima iniţial
PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima iniţial
Costul economic al schimbărilor climatice ar putea fi mai sever decât se prognoza iniţial, pe măsură ce noile date schimbă ...